Gizella
9 °C
14 °C

Nyomozás a közműfejlesztési csalás miatt

2005.08.30. 16:47
Már négy hónapja tart a nyomozás annak az önkormányzati csatornaberuházás-konstrukciónak az ügyében, amelyben az Állami Számvevőszék a napokban jogsértéseket és szabálytalanságokat állapított meg. A Nemzeti Nyomozó Iroda egyelőre ismeretlen tettes ellen vizsgálódik jogosulatlan gazdaság előny megszerzése miatt.
Trükkös megoldással növelték az elmúlt években egyes kistelepülési önkormányzatok a közműfejlesztéshez járó állami támogatás mértékét úgy, hogy ezzel "előteremtették" a beruházásokhoz szükséges lakossági önrészt. Az Ökotám 2000 konstrukcióról igen kritikus számvevőszéki jelentés látott napvilágot a múlt héten, ám mostanra kiderült: nemcsak a számvevőket zavarja a kreatív megoldás.

Jogtalanul felhasznált milliárdok

A Nemzeti Nyomozó Iroda jogosulatlan gazdasági előny megszerzése miatt még áprilisban eljárást indított egy magánszemély feljelentése után, jelentette be Horváczy Emese, a Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője kedden. A nyomozás ismeretlen tettes ellen folyik.

A számvevőszék múlt héten nyilvánosságra hozott jelentése szerint a helyszíni vizsgálat huszonegy önkormányzatnál kilenc polgármester és nyolc jegyző felelősségét állapította meg halmozottan elkövetett jogsértések és szabálytalanságok miatt. A költségvetési pénzek indokolatlanul magas igénybevételét az ÁSZ szerint a vizsgált önkormányzatok 81 százaléka által alkalmazott beruházás-finanszírozási módszer, az Ökotám 2000 tette lehetővé.

Ezzel a módszerrel az adott önkormányzat a beruházótól különféle szolgáltatásokért - például közterület-használatért - pénzt kér. Ezzel a pénzzel a cég egy alapítványon keresztül a lakossági közműfejlesztési hozzájárulást segíti. A szolgáltatás díjával ugyanakkor megnő a beruházási összeg, így közvetve az állami támogatás is emelkedik.

A trükk révén az állami támogatás mértékével "felturbózták" a konstrukcióba bevont pénzt. A cégnek nem került semmibe a befizetett összeg, mert azt beépítették a projekt költségvetésébe. így az egyszer megjelent lakossági hozzájárulásként (eddig nem lenne trükk a dologban), majd a hozzájárulás összegével egyenlő mértékben megnövekedett költség állami támogatásaként.

Több mint ötvenszázalékos állami támogatás

Az ÁSZ megállapította, hogy az aránytalanul magas önkormányzati bevételek rendszerbe kerülése miatt a beruházási összköltség indokolatlanul megnőtt. Az ellenőrzött 13 szennyvízberuházáshoz kapcsolódóan az önkormányzatok összesen 7,3 milliárd forintot számláztak ki, amelyhez 4,2 milliárd forint állami kamattámogatású hitelt vettek fel. Az ÁSZ szerint a kiszámlázott bevételek miatti költségnövekedés hatására nőtt a vízközmű társulati hitel felvehető összege, és ezáltal az állami kamattámogatás alapjának nagysága is.

A központi költségvetést az önkormányzati bevételekkel megalapozatlanul megnövelt beruházási összköltség miatt kár éri - állapította meg a számvevőszéki jelentés. Az Ökotám 2000 rendszer esetleges megszüntetése esetén a csatornázásban érintett ingatlantulajdonosok járnának rosszul, mert részletfizetés helyett nagyságrendekkel magasabb önrészt kellene állniuk.