Olga, Liliána
20 °C
35 °C

Földrengés Los Angeles közelében

2008.07.29. 22:04
5,4-es fokozatú rengés rázta meg Dél-Kaliforniát, fészke 47 kilométerre volt Los Angelestől. Szemtanúk szerint a városban a magasabb házak kilengtek. A rengést érezni lehetett San Diegóban és Las Vegasban is.

Közepesen erős, 5,4-es fokozatú földrengés volt Dél-Kaliforniában, Los Angeles közelében. Áldozatokról vagy károkról egyelőre nem tudni.

A rengést az amerikai szeizmológiai intézet először 5,8-as fokozatúra becsülte. Fészkét az óriás város központjától 47 kilométerre, kelet-délkeleti irányban, 12,3 kilométer mélységben mérték be. Érezni lehetett San Diegóban és egy kissé Las Vegasban is.

A húszegynéhány másodpercig tartó rengés miatt szemtanúk szerint a magas házak kilengtek. Néhány épületet elővigyázatosságból kiürítettek. A helyi idő szerint 11:42-es, közép-európai idő szerint 20:42-es első lökést tíz kisebb-nagyobb utórengés is követte. A város környékén több helyen megszakadt az áramszolgáltatás.

Dél-Kaliforniát évente átlagosan tízezer földrengés rázza meg, de túlnyomó részük olyan gyenge, hogy emberi érzékszervekkel nem is lehet észrevenni. A legutóbbi nagy pusztítás 1994-ben volt, amikor 72 ember vesztette életét a 6,7 fokos rengés következtében. Öt évvel később egy sokkal erősebb, 7,1-es csak kisebb sérüléseket okozott a Mojave-sivatagban.