Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Három halott a kispesti paneltűzben

2001.08.15. 11:35
Egy felnőtt és két gyermek lelte halálát abban a lakástűzben, amely szerda reggel keletkezett egy XIX. kerületi tizenegy emeletes házban. A helyszínre kiérkező tűzoltók a kilencedik emeleti ablakokból kicsapó több méteres lángokat hamar megfékezték, de az épület szerkezete megsérült, ezért több lakót ki kellett költöztetni. A tragédia után a helyszínre látogató Demszky Gábor bejelentette: a főváros saját halottjainak tekinti az áldozatokat.
Többen meghaltak abban a lakástűzben, amely szerdán reggel keletkezett a XIX. kerületi Kosárfonó utca 26. számú házban - tájékoztatta az MTI-t Molnár Péter, a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság szóvivője. A tizenegy emeletes ház kilencedik emeletének csaknem 80 négyzetméter alapterületű lakása teljes terjedelmében égett, miközben több méteres lángcsóvák csaptak ki az ablakaiból.

Három halott, két sérült

Fotó: Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság
A helyszínre érkező mintegy hatvan tűzoltó rövid idő alatt elfojtotta a lángokat, de egy felnőtt és két gyermek életét már nem tudták megmenteni. Holttestükre az oltás során bukkantak rá. A tragédiának további két sérültje is van, akik súlyos égési sérüléseket, illetve füstmérgezést szenvedtek. Mindkettőjüket kórházba szállították.

A tűzből sikerült kimenekülni egy gyermeknek, akit a szomszédok be is fogadtak. A család négy gyermeke közül egyet nem találtak, a tűzoltók őt is keresték, de kiderült, hogy az előző napon közeli ismerősökhöz ment. Az elhunyt férfi a család barátja volt. A rendőrség és a tűzoltóság szakértők bevonásával megkezdte a tűzeset körülményeinek vizsgálatát.

Több lakót kiköltöztettek

Fotó: Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság
A teljesen kiégett lakás alatti és fölötti emeleteken a tűz miatt meglazult épületszerkezeteket alá kell dúcolni. A munkák idejére a hetedik emelettől a tizenegyedikig több lakásból el kell költözni. A lakók átmeneti szállásáról a Fővárosi Önkormányzat gondoskodik.

A helyszínre kilátogató Demszky Gábor főpolgármester bejelentette: a főváros a katasztrófavédelmi alap terhére vállalja, hogy a megsérült lakásokat a kerülettel közösen felújítják. A teljes helyreállítás egy évig is eltarthat és 30-50 millió forintot tesz majd ki. A tragédia három áldozatát a főváros saját hallottjának tekinti, és a temetés költségeit átvállalja.