Ágnes
-1 °C
2 °C

Robbanás a lakitelki termálstrandon

2005.05.03. 11:43
Kedden délelőtt robbanás történt Lakitelken, a tősfürdői termálstrandon, miközben az ÁNTSZ rutinellenőrzést tartott. Az ellenőrök a termálkútból kívántak mintát venni, ezért az egyik úszómester lánggal próbálta fertőtleníteni a csapot. A termálvízből felszabaduló gázok belobbantak, a férfi súlyos égési sérüléseket szenvedett.

Egy úszómester súlyosan megsérült, miután kedden délelőtt robbanás történt Lakiteleken, az önkormányzat üzemeltetésében működő tősfürdői termálstrandon. A Bács-Kiskun megyei település fürdőjében rutinellenőrzést tartott az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. Az ellenőrök a termálkútból akartak mintát venni, ezért az egyik úszómester lement a másfél méteres, kibetonozott aknába, hogy a mintavétel előtt elvégezze a csap fertőtlenítését.

Ehhez a 39 éves férfi meggyújtott egy alkoholba mártott vattát, hogy annak lángjával leégesse, és ily módon fertőtlenítse a csapot. Ekkor azonban a termálvízből felszabaduló gázok hatalmas robbanással kísérve belobbantak, és leégették a férfi kezét. A szerencsétlenül járt úszómesternek megégett a fejbőre, valamint a teste több pontján is másod- illetve harmadfokú égési sérüléseket szenvedett.

Nem nyilatkoznak

Az azonnal riasztott mentők a férfit a kecskeméti repülőkórházba szállították. A férfi kis kiterjedésű sérülései végül nem bizonyultak túl súlyosnak, állapotát stabilizálták, azonban további információkat kérésére nem közölhettek a kórházban. Mivel nem halálos munkahelyi balesetről van szó, az ügyet a munkaügyi felügyelőség vizsgálja.

Az Index szerette volna megkérdezni Herczeg Józsefet, a fürdő vezetőjét a történtekről, ő azonban semmilyen formában nem kívánt az üggyel kapcsolatban nyilatkozni. A lakiteleki polgármester sem akart az esetről szóbeli tájékoztatást adni, Varga Sándor hivatalos közleményben reagált a sajtóérdeklődésre. E szerint "Lakitelek-Tősfürdő szezonális jelleggel működő strandfürdő. A medencék vizét egy termálvizes és egy hideg vizes kút táplálja, amelyek az őszi-téli időszakban üzemen kívül vannak helyezve. A fürdő nyitásakor, a kutak beüzemelése során meg kell vizsgálni azok vizének minőségét is. Erre a vízkifolyó fertőtlenítését követően kerülhet sor. A fertőtlenítés nyílt láng alkalmazásával (égetéssel) történik - így biztosítható, hogy a vizsgálatba egyéb szennyeződések ne kerülhessenek. A vizsgálat fentiek szerinti előkészítésekor lobbant be a kútaknában a jelenleg még ismeretlen összetételű gáz. A vizsgálatot előkészítő személy kezein harmadfokú, szerencsére nem nagy kiterjedésű égési sérüléseket szenvedett."

Metán robbanhatott

A nagyobb mélységben lévő termálvizek gyakran szénhidrogénekkel együtt fordulnak elő. Egy köbméter vízzel több köbméter gáz is felszínre kerülhet ezekből a rétegekből, főként metán, ami fokozottan robbanásveszélyes gáz.

A tősfürdői termálstrand négyhektáros, parkosított, ligetes területen található. A fürdőt tápláló 42 fokos termálvizet egy 1970-es fúrás alkalmával találták ivóvíz helyett, áll a település honlapján. A kút 1050 méter mély, hozama percenként ezer liter. A víz alkáli hidrogénkarbonátos, amelyet vegetatív idegrendszeri panaszok és mozgásszervi megbetegedések kezelésére, illetve baleseti rehabilitációra javasolnak.