Valér
-1 °C
0 °C

Idén 93-an haltak meg lakástüzekben

2006.09.30. 10:43
Az idén már 93-an vesztették életüket lakástûzben, ezért a tûzoltóság a fûtési szezon beköszönte elõtt fokozott óvatosságra hívja fel a figyelmet - közölte a katasztrófavédelem szóvivõje szombaton.

A közelgõ fûtési szezonban nõ a lakástüzek és szén-monoxid-mérgezések veszélye; a tûz miatt bekövetkezõ halálesetek kétharmada a tüzelési-fûtési idõszakban történik - mondta Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Fõigazgatóság szóvivõje az MTI-nek.

A lakástüzek számadatainak elemzésekor egyértelmûen megállapítható, hogy több dolga akad a tûzoltóságnak a fûtési idényben, valamint amikor a kegyelet - Mindenszentek napja - miatt és a közelgõ ünnepek, az advent és a karácsony alkalmából égõ mécsest vagy gyertyát használnak lakásokban. Évente mintegy 6000-6500 lakástüzet regisztrálnak, tavaly összesen 168-an vesztették életüket és 474-en sérültek meg tûzben.

Eddig háromezer lakástûz volt 2006-ban

Az idén eddig közel 3000 lakástûz volt, az esetek során 93-an vesztették életüket, 400-an megsérültek - mondta szóvivõ, emlékeztetve arra, hogy tavaly ugyanebben az idõszakban 125-en vesztették életüket és 344-en sérültek meg tûzesetben.

Dobson Tibor elmondta: elsõsorban a nyílt láng figyelmetlen használata - például az ágyban dohányzás - és az elektromos zárlat okoz tüzet a lakásokban. Az áldozatok és sérültek között legtöbbször a nem megfelelõ reagáló képességgel és veszélyérzettel kevésbé rendelkezõ idõs vagy beteg emberek, illetve a kisgyermekek találhatók.

Át kéne vizsgáltatni a fûtõberendezéseket

A szóvivõ arra hívta fel a figyelmet, hogy még a fûtési szezonban sem késõ átvizsgáltatni a különbözõ tüzelõ-fûtõ berendezéseket, mivel a gázfûtéses lakásokban a visszaáramló égéstermék szintén tragédiához vezethet. A fél éve nem használt tüzelõberendezésekben meglazulhatnak a tömítések, elmozdulhatnak az alkatrészek, ezért célszerû használat elõtt átvizsgáltatni azokat.

A tüzelõ-fûtõ berendezések kifogástalan mûködése során is vigyázni kell arra, hogy ne legyen éghetõ anyag a sugárzó hõvel, nyílt lánggal mûködõ eszközök közelében. Dobson Tibor hozzátette: a lakástüzek megakadályozása érdekében ezeket a tüzelõ-fûtõ berendezéseket nem ajánlatos felügyelet nélkül alkalmazni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!