Mátyás
-6 °C
1 °C

Gyújtogatás egy volt szovjet laktanyában

2006.03.28. 12:45
Hat raktárnak használt épületben ütött ki tűz kedd hajnalban a Tab és Bábonymegyer között lévő, egykori katonai komplexumban.

Lángokban áll egy Somogy megyei, volt szovjet laktanyában üzemelő több takarmányraktár. A lángok valamikor hajnalban csaptak fel a nagy területen szétszórt épületekben, a tűzről egy arra haladó autós tett bejelentést fél három körül a tabi tűzoltóságon, mondta el az Indexnek Heizler György tűzoltóezredes, a megyei kataszrófavédelmi igazgató. A Tab és Bábonymegyer között épült laktanya 20-25 épületéből hatban égtek a felhalmozott termények, bútorok, faáruk.

A tabi, siófoki, kaposvári és marcali tűzoltók folyamatosan oltják a tüzeket, délelőttre tizenegyre öt helyen meg is fékezték a lángokat, egy raktárban azonban még tombolnak a lángok.

Klikk a képre!
Klikk a képre!

Az épületek zöme ezer négyzetméteres vasbeton szín, amiben egykor katonai járművek parkoltak, jelenleg a terület magántulajdonban van, és raktározásra használják az épületeket. Az egyikben háromezer száraz lucernabála kapott lángra - az itt pusztító tüzet még nem sikerült eloltani. Egy másikban gabona és lucrena volt vegyesen, itt már sikerült megfékezni a tüzet, de az épület teljesen kiégett. Egy másik, műtrágyát és gépeket tároló raktárban nem okozott nagy károkat a tűz.

Egy jóval távolabb - hatszáz méterre - lévő épületben pozdorjalapok, bútorok és farönkök égtek, a raktár teteje beszakadt a hőtől. Az egy kilométerre lévő, félig földdel fedett hangárok közül kettőben szintén felcsaptak a lángok, a bennük tárolt széna és kukorica zöme elégett. Az egyik hangárban sokáig küzdöttek a lángokkal a tűzoltók. Az oltást nagyban nehezítette a zárt tér és a magas hőmérséklet: "csorgott a fiúk nyakába a kátrány", fogalmazott az ezredes. Nem könnyíti a munkát az sem, hogy a vizet Tabról kell szállítani, valamint rádió- és telefonhasználat szempontjából árnyékolt a hely.

Az egymástól nagy távolságra, nagyjábol egy időben felcsapó lángokból, a megtalált félig égett eszközökből arra lehet következtetni, hogy gyújtogatás történt, ezért a rendőrség és a tűzoltóság közösen vizsgálja az esetet. Az anyagi kár elérheti a több tízmillió forintot is.