Valér
4 °C
8 °C

Eloltották az angliai olajtelep lángjait

2005.12.13. 19:38
Kisebb tüzek még égnek, de a Buncefield gázolajtelep összes égő tartályát sikerült eloltaniuk a brit tűzoltóknak.

Háromnapos küzdelem után, kedd estére eloltották a vasárnap hajnalban kigyulladt dél-angliai gázolajtelep összes égő tartályát. A helyszíni jelentések szerint a telepen kisebb tüzek még mindig égnek.

Békeidőben példátlan

A Hertfordshire grófságbeli Hemel Hempstead mellett, Londontól északnyugatra működő Buncefield gázolajtároló telepen vasárnap hajnalban történt a békeidőben szinte példátlan erejű robbanássorozat, amelynek következtében összesen húsz, egyenként 14 ezer köbméter olajat és olajszármazékot tartalmazó tartály kapott lángra.

fotó: Index
A több kilométer magasra emelkedő, műholdfelvételeken is jól látszó sűrű olajfüst csaknem négyezer négyzetkilométeres területet borított be Dél-Angliában, beleértve London jelentős részét is. Az oltás során, amelyben 180 tűzoltó vett részt váltott műszakokban, összesen 15 ezer köbméter vizet és 250 ezer köbméter oltóhab-koncentrátumot használtak fel. A vizet a közeli Grand Union csatornából és egy mesterséges tóból nyerték, amihez a tűzoltók összesen 30 kilométernyi ideiglenes vezetéket fektettek le.

Sok-sok alkohol is odaveszett

A kiégett telep 60 százalékát a Total olajvállalat birtokolta, de használta a létesítményeket a Texaco, a BP és a Shell is. A tartályokban nyersolajat, benzint, és a három közeli repülőtér - Heathrow, Luton és Stansted - kiszolgálására kerozint tároltak. A tűz okát még mindig keresik.

A Scottish and Newcastle-nek, a legnagyobb brit égetettszesz- és söripari csoportnak saját előzetes számításai szerint 10 millió font (3,7 milliárd forint) értékű bor- és égetettszesz-készlete veszett oda a tűzben, miután italnagykereskdelmi részlegének ellátó központját romba döntötte a detonáció. A londoni biztosítási ipar még nem végleges becslései szerint csak az olajtársaságokon kívüli helyi érdekeltségű cégcsoport biztosított értékekben keletkezett kára elérheti a 250-300 millió dollárt.

A robbanásban negyvenketten sérültek meg; több száz környékbeli lakóház legalább időlegesen lakhatatlanná vált.