Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Tűzhalál fenyegette a Balti-tengeri Múzeum halait

2003.12.17. 16:09
Biológusok küzdöttek szerdán az észak-dániai Hirsthal város Balti-tengeri Múzeumában tartott halak megmentéséért, miután leégett az intézmény főépülete, amelyben egy mintegy 4,5 millió literes akvárium található.
A tűz kedd este tört ki. Az épületben volt Európa egyik legnagyobb - több ezer hallal teli - akváriuma, amelynek 45 centiméter vastag, különleges műanyagból készült falai nagyrészt kiállták a tűzvészt.

Néhol azonban a fal megrongálódott, a víz ömleni kezdett, s így süllyedt a vízszint. A múzeum biológus munkatársai szerint azonban maradt még remény néhány balti-tengeri hal megmentésére. Ehhez versenyt kellett futni az idővel, mert erősen csökkent a tartályokban az oxigéntartalom, az oldalüvegek pedig szétrobbanással fenyegettek.

A sós vizű akvárium, amelyet évente mintegy 300 ezer látogató keres fel, Dánia egyik fontos turistalátványosságának számít. Joern Munk Nielsen pénzügyi igazgató a térségre nézve súlyos csapásnak nevezte a tűzesetet, és lehetségesnek tartja, hogy a múzeumot egy vagy két évre be kell zárni.

A tűz a hatóságok szerint a kávézóban tört ki, ahol az előző nap a padlót lakkozták. Az akváriumot körülvevő épület szintes teljesen tönkrement.