Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Hét mázsás súly szakított le egy libegőkabint

2005.09.05. 18:45
Háromszáz méter magasból zúdult hét mázsa súly egy sífelvonó kabinjára Ausztriában. A libegő kilengett, két másik kabinból is utasok zuhantak ki. Kilencen meghaltak, két sérült állapota válságos.

Kilencen haltak meg abban a súlyos balesetben, amely hétfőn történt az ausztriai Sölden térségének egyik kötélpályájánál. Az Innsbrucktól délnyugatra található tiroli település közelében egy helikopter építőanyagot szállított a működő kötélpálya fölött, amikor több mint 700 kilogrammos terhe 300 méteres magasságból a drótkötél egyik gondolájára zuhant, és leszakította azt.

Két másik gondolából is utasok zuhantak ki. Az egyikben 8-an utaztak, közülük hatan haltak meg, amikor a tehetetlenségi erő kivette őket a gondolából. A másik kabinban hárman voltak, és csak egyikük sérült meg. A kórházba szállított sérültek közül kettőnek válságos az állapota.

A balesetet okozó helikopter pilótája sokkot kapott a szerencsétlenség láttán. Egyelőre nem tudni, hogy műszaki vagy emberi hiba okozta-e a mechanikusan és elektromosan is nyitható teherfelfüggesztés kioldódását.

A kötélpályán több kabin rekedt, az utasokat helikopterekkel mentik ki a felvonóból. A felvonón 6 kabinban összesen 35-en tartózkodtak a baleset pillanatában.

Ezen a felvonón már tavaly novemberben is történt baleset, de akkor nem sérült meg senki. Akkor a felvonó lefelé tartó oldalán egy üres kabin elszabadult, és lezuhant. A felvonót le kellett állítani, és helikopterekkel kellett kimenteni 113 turistát.