Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Erdőtüzek napja a Dunántúlon

2005.04.08. 22:09
Feltehetőleg szándékos gyújtogatás vagy egy vonatból kidobott csikk miatt kapott lángra a nádas a velencei-tavi madárrezervátumban. Lángra kapott az erdő a Veszprém megyei Ukk és Szentimrefalva határában, valamit Balatonfűzfőn, a Nitrokémia 2000 Rt. ipartelepe közelében - a vegyi gyár nincs veszélyben. Fellobbant a tűz a Bakonyban is, a terjedő lángoktól kigyulladt egy közeli szeméttelep is. A szél minden esetben nagyon megnehezítette a tűzoltók munkáját.

Tűz ütött ki a nádasban, a velencei-tavi madárrezervátum természetvédelmi oltalom alatt álló területén, adta hírül a HavariaPress. A Fejér megyei tűzoltóságra pénteken dél körül, fél tizenkettő tájban jelentették, hogy több helyen is ég a nádas Dinnyés térségében. Az eddigi adatok szerint a nádastűz mintegy tíz hektárnyi területre terjedt ki a védett madárrezervátumban.

Védett madarak lápja

A helyszínre Székesfehérvárról, Válról, Pázmándról, sőt Érdről és Törökbálintról is kivonultak a tűzoltók, a dolgukat azonban nagy mértékben megnehezítette az erős szél, valamint az, hogy az érintett terület ingoványos, szinte járhatatlan. Mivel a tűz az eddigi adatok szerint több gócpontról indult ki, elképzelhető, hogy szándékos gyújtogatás történt, bár nem zárható ki az sem, hogy egy vonatból kidobott csikk miatt kapott lángra a nádas. A tűz, amit pénteken délutánra már megfékeztek a tűzoltók, lakóházakat nem veszélyeztetett.

Az 559 hektáros velencei-tavi Madárrezervátum Természetvédelmi Területen mintegy kétszáz hektár kiterjedésű, közel összefüggő úszóláp található. A lápokon több védett növényfaj él, emellett a védett terület nemzetközi jelentőségű madárélőhely. A madárrezervátum több fontos fészkelő madárfaj - például nagykócsag, kanalasgém, vörös gém, nyári lúd, kékbegy, fülemülesitke - pihenő és táplálkozóhelye.

Tüzek Veszprém megyében is

Litéren, a balatonfűzfői Nitrokémia 2000 Rt. ipartelepe közelében - húsz hektáron ég a fenyves; a vegyi gyár nincs veszélyben, közölte a Veszprém Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese péntek délután. A gyárat 100 méternyire közelítette meg a tűz, de a kerítés mentén szántást végeztek, a tűzoltók pedig 16 vízsugárral fékezték meg a vegyi üzemhez közeli területen a lángokat, tette hozzá Talián György százados.

Talián György szerint a tűzoltást éppen az nehezíti, hogy rendkívül erős a szél, és a fák koronája ég, emiatt könnyen továbbterjed a tűz, így újabb és újabb területeken lobban lángra a fenyves.

Hatalmas erdőtűz pusztít pénteken 17 óra óta a Veszprém megyei Ukk és Szentimrefalva községek között is. Eleinte kétszáz hektárnyi területen égett a fenyves- és tölgyerdő, a két falu lakosai közül hatvanan segítik a tűzoltást lapátokkal, ásókkal. A területen dolgozik hatvan hivatásos tűzoltó is.

Ukk határában közvetlen veszélybe került egy tehenészeti telep: a tűz belekapott a telep kerítésébe, a füst az istállókat kezdte elárasztani, de a helybelieknek és a sümegi tűzoltóknak sikerült megfékezniük a lángokat. Talián György szerint az ukki tűznél a kár már bizonyosan meghaladja a húszmillió forintot. Péntek este nyolckor már csak kisebb gócokban égett a tűz, tette hozzá az ügyeletes. Becslés szerint tízmillió forintos anyagi kár keletkezett ezen a helyszínen.

Erdőtűz a Bakonyban

Tizenöt hektárnyi erdő és aljnövényzet ég péntek dél óta Bakonynána határában, és a terjedő lángoktól kigyulladt a közeli szeméttelep is, közölte a katasztrófavédelem. A tüzet 32 tűzoltó hét vízsugárral folyamatosan oltja, de a helybeliek is segítenek megfékezni a lángokat; traktorokkal szántják körbe az égő területet. A tűz nem a település, hanem az erdőterületek irányába terjed, de az oltást a nagy erejű szél nehezíti. A tűz keletkezésének okáról és a kár nagyságáról egyelőre még nem tudni.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft