Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Hullagyalázás és karácsonyi csempészet

2005.11.29. 08:04
A Távol-Keletről érkező hamis termékek minősége semmivel sem rosszabb, mint az eredetié, mivel ugyanaz a gyártó állítja elő a hamisítványt, amelyik az eredetit. Pert indítana az újpesti patológiai intézet ellen egy nemrég elhunyt nyugalmazott rendőr családja. Lapszemle.

A szezonalitás a csempészáruk terén is megfigyelhető: karácsony közeledtével növekszik az ilyen módon Magyarországra érkező áru mennyisége, írja a Napi Gazdaság keddi cikke. A határokon mostanában lefoglalt illegális áruk között megjelenik az izzósor és más, karácsonyhoz köthető termékek: háztartási és egyéb elektromos készülékek. Ezekkel a termékekkel kapcsolatban általában az is nagy probléma, hogy nem felelnek meg a magyar szabványoknak, ilyenkor a VPOP a Fogyasztóvédelmi Felügyelőségnek is átadja az ügyet.

Mostanában egyre több esetben fordul elő, hogy a többségében a Távol-Keletről érkező csempészárut először Nyugat-Európa nagy kikötővárosaiban teszik partra, majd onnan konténerekben juttatják el az ország nyugati határátkelőin keresztül Magyarországra. A múlt héten a VPOP mélységi felderítő csoportja Győr közelében foglalt le másfél milliárd forint értékű csempészárut, amelynek egy részét karácsonyi szezonális árucikkek tették ki. Továbbra is komoly gond a hamisított és csempészett ruházat jelenléte a magyar kereskedelemben. A legtöbb hamisított márka ma is Törökországból és a Távol-Kelet felől érkezik. Ezeknek a termékeknek a minősége semmivel sem rosszabb, mint az eredetié, mivel ugyanaz a gyártó állítja elő a hamisítványt, amelyik az eredetit. A kínaiak közül néhányan már Magyarországon gyártatnak, megspórolva a vám- és szállítási költségeket.
Negyedmilliárdnyi csempészett ruha >>>
Hamis Viagra, cigi és játékok Kínából >>>

Hullagyalázás miatt perelnének

Pert indítana az újpesti patológiai intézet ellen egy család, áll a keddi Blikkben. A nyugalmazott rendőrt otthonában érte a halál, a család két nappal később a Nyár utcai patológiára bevitte a drágán vásárolt halotti ruházatot és cipőt, állítólag még némi kenőpénzt is adtak a halottöltöztetőknek, hogy rendben legyen minden.

A gyászszertartás előtt azonban sokkoló látványban volt részük a hozzátartozóknak. A halotton a leadottnál sokkal kisebb öltöny volt, a zakó alól kilátszott a boncolás után összevarrt has, cipő pedig nem is volt rajta. Az elhunyt kisebbik lánya, aki állapotos volt, annyira rosszul lett a látványtól, hogy azonnal a szülészetre kellett szállítani. A botrányról a helyszínen fotó és jegyzőkönyv készült, majd a család a rendőrségen feljelentést tett. A főboncmester rendőrségen tett vallomása szerint előfordulhat, hogy véletlenül elcserélik a ruhászsákokat. A rendőrség szerint kizárható, hogy ellopták az öltönyt, inget, és cipőt.
A Blikk cikke >>>