Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Rekorderővel csapott le a ciklon Ausztráliára

2006.03.20. 10:29
Óránként 290 kilométeres sebességű szelekkel sújtja Ausztrália északkeleti partvidékét a Larry ciklon. Több ezer embert kellett evakuálni. A katasztrófavédelem csak a ciklon elvonulása után tudott a lakosság segítségére sietni.

A trópusi Larry ciklon 290 kilométeres sebességgel érte el Ausztrália északkeleti partvidékét, ahol Queensland Innisfail nevű városát sújtotta legerősebben. A 8500 lakosú kisvárosban a szél rengeteg háztetőt letépett, a házak több mint felét megrongálta, de akadt olyan épület is, amelyet földig rombolt. Az elektromos vezetékek leszakadtak a térségben, helyreállításuk több napot vesz majd igénybe. Az áramkimaradás mintegy 50 ezer otthont érint.

A trópusi vihar pusztításától megrettent lakosok hiába hívtak segítséget, a katasztrófavédelem emberei a ciklon nagy ereje miatt nem tudtak kivonulni. Több száz turista nem tudja elhagyni szállodáját, és több ezer helyi lakos is ezekben az épületekben keresett menedéket. Beszámolók szerint több tucat ember sérült meg.

John Howard kormányfő biztosította a katasztrófa sújtotta övezetben élőket, hogy megkapnak minden segítséget. Bejelentette, hogy kész a hadsereget is bevetni a helyreállítási munkálatokban.

A ciklon, amelyhez hasonlóan erős évtizedek óta nem volt Ausztráliában, a Queensland állambeli Cairns várostól 100 kilométerrel délre érte el a kontinens partjait a legerősebb, ötös fokozatban, majd később hármasra gyengült.

A térség rendkívül népszerű a turisták körében, búvárok érkeznek a Föld minden tájáról, hogy felfedezzék a világ legnagyobb korallrendszerét, a Nagy-korallzátonyt. A kirándulások általában Cairnsből indulnak el a természeti képződményhez és a korallzátony körüli természeti parkhoz, ahova évente több százezer turista látogat el.