Klaudia
-4 °C
2 °C

Öt áldozatot követelt a lavina a Brassói havasokban

2004.01.19. 19:51
Az extrém alpinisták 1800 méterig jutottak a Bucsecs nevű csúcson. A holttestek kiásása ugyancsak életveszélyes volt.
A mentőalakulatok hétfőn öt személy - köztük három erdélyi magyar - a holttestét ásták ki a hó alól, akik vasárnap egy hólavina miatt vesztették életüket a Brassói-havasokban.

A hétfő délutáni romániai híradások beszámoltak arról, hogy a környék hegyimentő csapatai rendkívüli erőfeszítések árán ásták ki a tetemeket, mivel erős volt a szél, ezenkívül újabb hócsuszamlásoktól is tartani lehetett. A szerencsétlenül jártak helyét már vasárnap sikerült meghatározni, de akkor még nem lehetett elhozni őket onnan, mert beesteledett, és rendkívül rosszak voltak az időjárási viszonyok.

Extrém hegymászó kaland

A hírközlő eszközök megerősítették, hogy az áldozatok között egy székelyudvarehlyi, egy csíkszeredai és egy nagyváradi magyar férfi található. Mindannyian a Brassói-havasok Bucsecs (Bucegi) nevű hegyóriásán, 1800 méteres magasságban vettek részt a román alpinista szövetség szervezésében egy "extrém" sí- és hegymászó versenyen, amikor bekövetkezett a tragédia.

Mindhárom magyar edzett és tapasztalt alpinista volt, ketten közülük bátor hegyimentőként is ismertek voltak. A csíkszeredai áldozat a kalandversenyek egyik állandó résztvevőjeként a világ számos pontján mászta meg a legmagasabb hegyeket.