Konrád, Tivadar
9 °C
23 °C

Százötven halott a kasmíri lavinákban

2005.02.21. 17:33
Házak ezreit sodorták el a lavinák a hétvégén Kasmírban. A hócsuszamlásokban legalább százötvennégyen meghaltak, kétszázan eltűntek. Egy völgyre négy és fél méter hó zúdult, a völgyben futó főútvonalon ezernél is több autós rekedt a hó fogságába.

Legalább százötvennégy halálos áldozata és kétszáz eltűntje van a kasmíri lavináknak. A hócsuszamlásokat az elmúlt két évtized legnagyobb havazása idézte elő a hétvégén.

Dzsammu és Kasmír szövetségi állam nagy részén már harmadik napja megbénult az élet. Több ezer autós rekedt a Himalája egyik völgyében a Szrinagart Dzsammuval összekötő főútvonalon, amelynek egyes szakaszain 4 és fél méter magas hó borítja az utat.

Kashmir Szrinagarban, a szövetségi állam fővárosában is több mint fél méter hó esett. Számos településen megszakadt az áramszolgáltatás, elnémultak a telefonvonalak, szünetel a légi közlekedés.

Azoknak a lavináknak, amelyek több, Szrinagartól délre fekvő falvat sújtottak, legalább 117 halálos áldozatuk van, és további nyolc embert ölt meg a lezúduló hó egyéb helyeken. Az eltűntek száma közel sem végleges, közölte egy szrinagari rendőrtiszt. A falvakban legalább ezer ház romba dőlt.

Az indiai légierő segélycsomagokat juttat el a külvilágtól elzárt településekre. Hétfőn már kedvezőbbek voltak az időjárási viszonyok, így a mentés is elkezdődhetett.