Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Lavinák és jég miatt hatan haltak meg az Alpokban

2005.01.23. 17:36
Lavinák, jégpályává változott utak, orkánerejű téli viharok okoztak halálos áldozatokkal is járó balesetet több közép-európai országban.

Ausztriában négy ember vesztette életét lavinaomlásban, és Svájcban is több személyt temetetett maga alá a lezúduló hótömeg. A sok csapadék, a viharos szél és az enyhe időjárás hatására a legmagasabbnál csak egy fokkal alacsonyabb, négyes fokozatú lavinariadót rendeltek el az Alpokban.

Csehországban erős havazás okoz fennakadást a közlekedésben, Németországban legalább ketten vesztették életüket olyan balesetekben, amelyek tükörsima, jeges utakon történtek.

Négy halott a sípályákon

Az ausztriai Montafonban életét vesztette egy 25 éves német-amerikai snowboardos, aki négy másik férfival együtt a tiltott zónába merészkedett, és egy 700 méter széles hómezőt hozott mozgásba. A vorarlbergi Sankt Antonban maga alá temetett a lavina hét embert, akik a kijelölt pályán kívül síeltek. Itt két kanadai és egy amerikai állampolgár vesztette életét, többen megsebesültek.

Svájcban az erős havazás miatt vasárnap délelőtt zárva tartott a genfi repülőtér, ezért 120 járat nem tudott le- vagy felszállni. Csehországban főleg a német határhoz közeli térségben került sor koccanásos balesetekre és útlezárásokra a havazás és a viharos erejű szél miatt. Németország több tartományában, így Bajorországban, Szász-Anhaltban és Alsó-Szászországban sok autó szaladt egymásba a jégpályává vált utakon, a balesetekben legkevesebb két ember életét vesztette.

Mallorcán havazni fog

Spanyolországot eközben hideghullám fenyegeti. Az időjósok szerint havazni fog az elkövetkező napokban a Costa Braván és Mallorca szigetén.