Fábián, Sebestyén
-2 °C
4 °C

Elpusztultak az adriai fürdőzőket ijesztgető delfinek

2005.07.21. 09:37
A védett palackorrú delfinek tetemét Krk-sziget környékén találták meg, mindkét állat halálát sebesülések okozták.

Rijeka és a Krk-sziget környékén megtalálták az Adriai-tengerben annak a delfinnek a tetemét, aki korábban a cápáéra emlékeztető hátuszonyával rémisztgette a környék turistáit. A cápának hitt delfin testét a sziget hídja közelében le is fényképezték, adta hírül a Magyar Hírlap.

Az állat testén hajócsavar okozta mély sebeket találtak. Meglehet, hogy a delfin sérülései nem voltak halálosak, csak valaki könyörületből szigonnyal ledöfte a sebesült állatot.

A delfin társának tetemére valamivel messzebb, Krk-sziget festői Baska nevű települése közelében bukkantak rá; ez utóbbi is sebesülésekbe halt bele.

A nemrég elpusztult delfinek a nagyra növő palackorrú delfinek közül kerültek ki. A védett állatok száma az Adriai-tengerben egy horvát delfinárium becslése szerint 218 körül lehet. Szigorúan tilos vadászni rájuk vagy háborgatni őket.

A cápaláz július elején kerítette hatalmába az észak-horvát partvidéket, miután Kraljevica környékén "nagy halakra" lettek figyelmesek a fürdőzők. A cápariadalom még a hatóságokat is hatalmába kerítette: Pulánál hivatalos cápariadót fújtak, és még egy őrnaszád is kifutott a tengerre, ahol csak a békésen játszadozó delfineket találta meg.