Albert, Lipót
7 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Lezuhant egy motoros vitorlázó a Hármashatárhegyen

2008.10.28. 14:57
Lezuhant egy motoros vitorlázógép, a gép vezetője életét vesztette. Később kiderült, hogy az 52 éves férfinak nem volt műrepülő jogosítása, a baleset pedig egy bukfenc végrehajtása közben történt a hármashatárhegyi repülőtéren.

Lezuhant egy motoros vitorlázógép Budapesten, a hármashatárhegyi repülőtéren. A gépet vezető férfi a helyszínen életét vesztette, közölte a Fővárosi Tűzoltó-parancsnokság szóvivője kedden kora délután.

Molnár Péter elmondta a középkorú férfi a repülőtéren zuhant le gépével, a helyszínelés után a tűzoltók szabadítják ki a roncsok közé szorult holttestet. Szemtanúk szerint a repülő alacsony, 5-10 méteres magasságról csapódott a földbe.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint a repülőgépben egy 52 éves férfi ült. A rendőrség szakértők bevonásával vizsgálja a baleset körülményeit.

A fűvel borított sportrepülőtér kifutópályájának közepén van a repülőgép roncsa, emiatt a reptéren üzemszünet, felette pedig légtérzár van, nem fogadnak és nem indítanak gépeket.

Az ultrakönnyű repülőben az első hírek szerint ketten utaztak, később azonban kiderült, csak egy ember, a repülő vezetője tartózkodott a gépen, közölte Bajkó Erika, a Közlekedésbiztonsági Szervezet (KBSZ) szóvivője.

A közlemény szerint az RF-5 típusú motoros vitorlázó repülőgép kora délután a hármashatár-hegyi repülőtér területén zuhant le. A kisgép a dunakeszi repülőtérről indult, átrepült a hármashatár-hegyi repülőtérre, ahol merőlegesen rácsapott a pályára, majd körülbelül 5 méter magasan áthúzott felette és egy úgynevezett bukfencbe kezdett. A műrepülő figurát azonban már nem tudta befejezni, mert nem volt elegendő magassága.

A szóvivő közleményében azt írta, hogy ez az old timer repülőgép új korában alkalmas volt műrepülésre, azonban ma már ez nem engedélyezett. A pilóta nem rendelkezett műrepülő jogosítással, tette hozzá. A baleset kapcsán a KBSZ független szakmai vizsgálatot indított.