Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Nyelvtanilag volt csak törvénysértő a pécsi toborzás

2004.05.04. 12:01
A kedden felmentett vádlottak a Francia Idegenlégióba akartak önkénteseket beszervezni, tevékenységük azonban a bíróság szerint nem jelentett veszélyt a társadalomra, ezért bűncselekménynek nem tekinthető. A tiltott toborzásért egyébként akár öt év börtönbüntetés is kiszabható.
Bűncselekmény hiányában felmentette a tiltott toborzás bűntettének vádja alól a Pécsi Ítélőtábla kedden hozott jogerős határozatában azt a négy vádlottat, akik önkénteseket akartak beszervezni a francia idegenlégióba tavaly Pécsett. A táblabíróság ezzel helybenhagyta az ügyben első fokon eljáró Somogy Megyei Bíróság korábbi, felmentő döntését.

Nem idegen az idegenlégió

A vád szerint két pécsi férfi - egy ügyvéd és egy ügyvédjelölt segítséggel - céget alapított, hogy a francia idegenlégióba toborozzanak jelentkezőket, majd ki is utaztassák őket. Ennek érdekében tavaly több előadást is tartottak a pécsi ifjúsági házban, valamint újsághirdetéseket adtak fel, és plakátokat ragasztottak ki a megyeszékhelyen. A felhívásokra mintegy két tucatnyian jelentkeztek, közülük két férfit szállítottak ki Strasbourgba, de időközben - egészségügyi okok miatt - őket is visszaküldték.

Az első fokon eljáró bíróság január 22-i tárgyalásán kimondta, hogy a francia hadsereg nem számít idegennek, hanem - a NATO részeként - szövetséges haderőnek tekinthető. Emiatt viszont a négy vádlott nem követte el a terhükre rótt tiltott toborzás bűncselekményét. A vádhatóság fellebbezése nyomán került az ügy a táblabíróságra, ahol lényegében helybenhagyták az első fokon meghozott ítéletet. Módosították ugyanakkor az indoklást, kimondva, hogy az idegenlégió idegen fegyveres szervezetnek számít - értesült a HavariaPress.

Nem veszélyes

Az ítélőtábla indoklása szerint a büntető törvénykönyv ide vonatkozó részének nyelvtani értelmezése alapján a vádlottak elkövették a tiltott toborzást, illetve az abban való részvételt, de konkrét tevékenységük nem jelentett veszélyt a társadalomra, ezért bűncselekménynek nem tekinthető.

A törvény kimondja, hogy tiltott toborzásnak minősül, ha valaki a Magyar Köztársaság területén idegen fegyveres szervezetbe katonai szolgálatra, katonai érdekű egyéb szolgálatra, vagy katonai kiképzésre toboroz, amiért maximálisan öt év börtönbüntetés szabható ki.

15%

Náray Tamás Zarah

4999 Ft
4250 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft