Ábrahám
17 °C
29 °C

Vádemelési javaslat a légvár-ügyben

2008.03.19. 16:07
Vádemelései javslattal zárult a tavalyi légvár baleset ügyében indított rendőrségi nyomozás, a hatóság szerint a tulajdonos és az üzemeltető is hibázott, mert nem rögzítették rendesen a szerkezetet. A szokatlanul erős szél katasztrófát okozott, egy kisgyerek meghalt és többen megsérültek.

Két ember - F. László és B. István - ellen élt vádemelési javaslattal a BRFK, a tavaly május 1-én történt úgynevezett légvár-ügyben; a vádemelési javaslatot a rendőrség megküldte az illetékes ügyészségnek - olvasható a rendőrség honlapjára szerdán feltett közleményben.

A közlemény szerint a Budapesten, a XVIII. kerületi Nagybecskerek utcai sportpályán felállított ugrálóvár (légvár) felborulásának ügyében indított nyomozásból az derült ki, hogy foglalkozási szabályszegést követett el a légvár tulajdonosa, a 29 éves F. László, aki nem biztosította telepítést végző számára a használati utasítást és a biztonságos telepítéshez szükséges megfelelő számú cöveket, illetve a légvár telepítője, a 26 éves B. István, aki a rögzítésre vonatkozó előírásokat figyelmen kívül hagyta.

Az eset előzménye, hogy többen is megsérültek, és egy 8 éves fiú a kórházba szállítást követően életét vesztette, amikor a szél felkapta a légvárat és egy rácsos korlátnak csapta - emlékeztet a közlemény. A nyomozók megállapították, hogy az egyik budapesti nagyáruház megbízásából üzemeltett légvárat nem a szakmai előírásoknak megfelelően állították fel és használták.

A szakértői vélemények alapján a légvár összes rögzítő pántját használni kell a rögzítéshez, melyek közül a baleset bekövetkezésekor a rendszeresített 10 pántból csupán 4-et használtak - áll a közleményben.

Az ügy iratait a Budapesti Rendőr-főkapitányság F. László és B. István ellen halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége elkövetése miatt - vádemelési javaslattal az illetékes ügyészségre megküldte - olvasható a közleményben.