Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vádemelési javaslat a légvár-ügyben

2008.03.19. 16:07
Vádemelései javslattal zárult a tavalyi légvár baleset ügyében indított rendőrségi nyomozás, a hatóság szerint a tulajdonos és az üzemeltető is hibázott, mert nem rögzítették rendesen a szerkezetet. A szokatlanul erős szél katasztrófát okozott, egy kisgyerek meghalt és többen megsérültek.

Két ember - F. László és B. István - ellen élt vádemelési javaslattal a BRFK, a tavaly május 1-én történt úgynevezett légvár-ügyben; a vádemelési javaslatot a rendőrség megküldte az illetékes ügyészségnek - olvasható a rendőrség honlapjára szerdán feltett közleményben.

A közlemény szerint a Budapesten, a XVIII. kerületi Nagybecskerek utcai sportpályán felállított ugrálóvár (légvár) felborulásának ügyében indított nyomozásból az derült ki, hogy foglalkozási szabályszegést követett el a légvár tulajdonosa, a 29 éves F. László, aki nem biztosította telepítést végző számára a használati utasítást és a biztonságos telepítéshez szükséges megfelelő számú cöveket, illetve a légvár telepítője, a 26 éves B. István, aki a rögzítésre vonatkozó előírásokat figyelmen kívül hagyta.

Az eset előzménye, hogy többen is megsérültek, és egy 8 éves fiú a kórházba szállítást követően életét vesztette, amikor a szél felkapta a légvárat és egy rácsos korlátnak csapta - emlékeztet a közlemény. A nyomozók megállapították, hogy az egyik budapesti nagyáruház megbízásából üzemeltett légvárat nem a szakmai előírásoknak megfelelően állították fel és használták.

A szakértői vélemények alapján a légvár összes rögzítő pántját használni kell a rögzítéshez, melyek közül a baleset bekövetkezésekor a rendszeresített 10 pántból csupán 4-et használtak - áll a közleményben.

Az ügy iratait a Budapesti Rendőr-főkapitányság F. László és B. István ellen halált okozó, foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés vétsége elkövetése miatt - vádemelési javaslattal az illetékes ügyészségre megküldte - olvasható a közleményben.