Judit, Xénia
19 °C
34 °C

Gyorsított eljárás a Lelkiismeret '88 aktivistái ellen

2004.03.29. 16:46
Külföldön megszokott, de Magyarországon sem példátlan, hogy aktivisták tiltakozásul odaláncolják magukat valamihez - érvelt az egyik "demonstráló" ügyvédje a Pesti Központi Kerületi Bíróságon, a hétvégén a Szabadság téri emlékműnél őrizetbe vett hét személy ellen indított eljárás tárgyalásán. Védence szerinte semmi mást nem tett, csak áthatolt a Szabadság téri szovjet emlékműt védő rendőrségi kordonon.
Rendzavarás szabálysértése miatt ötven- illetve harmincezer forintos pénzbírsággal sújtott a bíróság két vádlottat azon hét "tüntető" közül, akik Budapesten a Szabadság téri szovjet emlékmű köré állított kordonon átmásztak. A Pesti Központi Kerületi Bíróság Szabálysértési Csoportja rendzavarás szabálysértése miatt L. Ferencet 50 ezer forint, míg M. Tamást 30 ezer forint pénzbírság megfizetésére kötelezte. A végzések ellen L. Ferenc és M. Tamás fellebbezett, így azok nem jogerősek, másodfokon a Fővárosi Bíróságon folytatódik az ügy. A tárgyalás végén a bíróság szabadlábra helyezte a szabálysértőket.

Kihívóan közösségellenes

Az indoklás szerint az adott helyzetben, tehát szombat délelőtt, elsősorban a jelentős turistaforgalom miatt kihívóan közösségellenes, riadalom és megbotránkozás keltésére alkalmas volt a két férfi cselekménye. A bíróság szerint a kordon funkciója nem lehetett kétséges a jelenlévő nagyszámú rendőrjárőr miatt, és az sem hagyható figyelmen kívül, hogy a hét személy összehangoltan cselekedett, sem pedig az, hogy a madridi terrortámadás miatt "nemzetközi vonatkozásban állítólagos terrorfenyegetettség áll fenn".

Elzárás vagy pénzbüntetés

A rendőrség szombaton délelőtt őrizetbe vett hét, részben a Lelkiismeret '88 Csoporttal kapcsolatban álló személyt, mert átmásztak a szovjet emlékművet övező kerítésen, áthatoltak a rendőrségi kordonon, és a rendőri felszólítás ellenére felmásztak a talapzatra. A testi kényszerrel feltartóztatott, majd őrizetbe vett személyeknél láncokat, vésőt, gázálarcot, festékes vödröket foglaltak le. A rendőrség szerint az volt a szándékuk, hogy tiltakozásul vagy megrongálják az emlékművet, vagy odaláncolják magukat hozzá. A rendőrség szombati sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy az őrizetbe vettek közül többet ismernek az Erzsébet híd lezárásakor, a Gesztenyés kertben, illetve a Kvassay-zsilipnél történtek kapcsán. A hét személy közül öt a Lelkiismeret '88 csoport aktivistája.

A rendzavarás szabálysértése 60 napig terjedő elzárással vagy 150 ezer forintig terjedő pénzbüntetéssel sújtható. rendzavarást a törvény szerint az követ el, akinek "kihívóan közösségellenes magatartása alkalmas megbotránkoztatás vagy riadalom keltésére, illetve aki a rendőri intézkedésnek ellenszegül". A rendőrség képviselője a hétfői tárgyaláson megjegyezte: a Szabadság téren egy turista csoport, amely látta az esetet, szinte futva menekült. Hozzátette: a madridi terrortámadás nyomán kialakult felfokozott közhangulatot tovább rontják az ilyen esetek.

Külföldön megszokott

Az egyik elkövető ügyvédje ugyanakkor azzal érvelt a tárgyaláson, hogy ügyfele semmi mást nem tett, csak áthatolt a rendőrségi kordonon, utána rögtön feltartóztatták. Megjegyezte, hogy külföldön megszokott, de Magyarországon sem példátlan, hogy aktivisták tiltakozásul odaláncolják magukat valamihez. Az ügyvéd szerint ha ez jelen esetben egyáltalán megvalósult volna, akkor sem lenne alkalmas megbotránkoztatás, riadalom keltésére, azaz a szabálysértés megállapítására.

A hét szabálysértési ügyet két bíró tárgyalja, de mivel a szombaton őrizetbe vett hét demonstráló nem kívánt a rendőrségen vallomást tenni, ezért a bíróságra marad az esettel kapcsolatos nyilatkozatok "begyűjtése". Valószínűleg késő estig is eltarthat míg határozatot hoz a bíróság mind a hét szabálysértési ügyben - tájékoztatta az Indexet Albert Viktor, a Fővárosi Bíróság sajtóreferense.

A Varsányi utcai bírósági épületet, ahol a hétfőn a hét tüntető szabálysértési ügyét tárgyalja a Pesti Központi Kerületi Bíróság, jelentős rendőri erők, több gépjármű, illetve furgon és a bíróság épületén belül, illetve kívül több tucatnyi rendőr vigyázza. A bíróság folyosóján meg is jelent néhány szimpatizáns.

"Megérett az eltávolításra"
A Lelkiismeret '88 csoport szombati közleményében úgy fogalmazott, hogy "semmi sem indokolja, hogy a Magyar Szabadság terén egy szovjet kommunista háborús emlékmű álljon". Véleményük szerint, ha az emlékmű alatt halottak vannak, nekik a temetőben van a helyük. "Ha viszont csak egy Magyarországot leigázó és többször eltipró hatalom jelképe az emlékmű, úgy régen megérett az eltávolításra" - írják.