Auguszta
-4 °C
2 °C

Leálltak a lélegeztetőgépek a Heim Pál Gyermekkórházban

2007.06.22. 09:46
A csütörtök esti vihar miatt áramkimaradás volt a fővárosi Heim Pál Gyermekkórházban. Az ilyen esetekre elvileg fel vannak készülve, de igazi pechsorozat volt, leállt az öreg aggregátor is.

Bár a kórház az Elműtől két irányból is kap áramot, a tegnap esti vihar miatt csütörtök este teljesen elment az áram a fővárosi Heim Pál Gyermekkórházban, mondta el az Indexnek Czinner Antal tudományos igazgató.

Ilyen esetekre van egy aggregátor, amelyet a kórház még a honvédségtől kapott a rendszerváltás idején, s korábban is folyamatosan javítani kellett. Az áramfejlesztő csütörtökön egy ideig működött, de aztán az is felmondta a szolgálatot.

Emiatt leálltak a műtőlámpák, orvosi berendezések, köztük a lélegeztetőgépek is. A hiba elhárításáig így néhány beteget az ügyeletes orvosoknak kézzel, ballonnal kellett lélegeztetni, mondta az igazgató.

Igazi pechsorozat volt, de sikerült megoldani a helyzetet, mondta Czinner Antal, aki szerint viszont a jövőben az ilyen különleges helyzetekre is fel kell készülni.

A csütörtöki nagy erejű, intenzív vihar "gyorsan jött és gyorsan ment", a károk felmérése a péntek reggeli órákban kezdődött meg, közölte az MTI-vel Dobson Tibor, a katasztrófavédelem szóvivője.

Egy ember súlyosan megsérült: a Pest megyei Tápiószelén fa dőlt egy motorosra. A fővárosban hatan sérültek meg könnyebben leszakadt faágak, tetőről lezuhanó cserép, illetve üvegszilánkok miatt.


Képek a tomboló viharról

A legtöbb riasztást Budapestről, valamint a Pest megyei Szentendréről és Leányfaluról kapták a tűzoltók, főként kidőlt fák miatt.

A XI. kerületben a leszakadt ágak parkoló autókban okoztak sérüléseket, a XII. kerületi Zugligeti útnál egy idősek otthonához riasztották a tűzoltókat egy fa kidőlése miatt, a XVIII. kerületben pedig felsővezetékre dőlt rá a fa - sorolta a szóvivő. Hozzátette: az okozott károk helyreállításán a tűzoltók már dolgoznak.