Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Visszavonták a debreceni rendőrkapitány megbízatását

2005.06.29. 14:36
Június 30-tól megszűnik Lelesz György, a debreceni rendőrkapitány vezetői megbízatása. A rendőri vezető ellen június 13-án emelt vádat a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal. A hivatali visszaélés, hűtlen kezelés és magánokirat-hamisítás miatt indult ügynek rajta kívül még Sutka Sándor, volt Hajdú-Bihar megyei főkapitány és további hat vádlottja van.

Visszavonta az országos rendőrfőkapitány a hivatali visszaéléssel gyanúsított debreceni városi kapitány megbízatását, aki ellen június 13-án nyújtotta be a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal a vádiratot. Bene László vezérőrnagy, országos rendőr-főkapitány szerdán döntött úgy, hogy június 30-től szűnjön meg Lelesz György vezetői megbízatása, mondta Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője az MTI-nek.

A városi kapitány kinevezése és a vezetői megbízatás visszavonása az országos rendőrfőkapitány jogköre, a visszavonás - a szolgálati törvénynek megfelelően most is - indoklás nélkül történt.

Rendőri vezetők a vádlottak

A Legfőbb Ügyészség szóvivője június 22-én közölte, hogy a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal június 13-án vádat emelt az ügyészségi nyomozók Sutka Sándor, volt Hajdú-Bihar megyei főkapitány, két egykori helyettese, a megyeszékhely városi rendőrkapitánya és még öt fő ellen hivatali visszaélés és más bűncselekmények miatt.

A Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatal vádiratában, a hivatali visszaélés mellett, lőfegyverrel visszaélés és adócsalás bűntette, továbbá hűtlen kezelés, illetve magánokirat-hamisítás vétsége is szerepel. A vád szerint a rendőri vezetők megsértették az ellenérték fejében végzett rendőri tevékenységre vonatkozó rendeletet és jogellenesen utaltak pénzt egy alapítvány számlájára.

A vádlottak következetesen tagadták bűnösségüket, esetenként tettek ugyan ténybeli beismerő vallomást, de szerintük egyik terhükre rótt cselekménnyel sem sértették meg a büntető törvénykönyv rendelkezéseit.