Sára, Márió
2 °C
6 °C

Egy hónap börtön a buzizó svéd papnak

2005.01.20. 15:11
Első fokon egy hónap letöltendő börtönbüntetést kapott az a svéd lelkést, aki egyik prédikációjában bibliai idézetekre is támaszkodva a melegeket gyalázta. A másodfokú tárgyalás heves tüntetések közepette kezdődött meg szerdán a pünkösdista lelkész ellen.

Heves tüntetések közepette kezdődött meg Svédországban az első olyan lelkész perének fellebbviteli tárgyalása, akit a 2001-ben módosított, gyűlöletbeszédet tiltó törvény alapján fogtak perbe homoszexuálisok ellen uszító kijelentések miatt.

Elsőfokon egy hónap letöltendő börtön

Ake Green pünkösdista lelkészt tavaly első fokon egy hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélték, mert egy prédikációjában bibliai idézetekre is támaszkodva a "társadalom testét emésztő rákos daganatnak" nevezte a homoszexualitást, és azt jósolta, hogy Svédországot természeti csapás éri a melegek iránt tanúsított magas fokú toleranciája miatt.

A Jönköpingben szerdán megkezdődött fellebbviteli tárgyalás alatt a lelkész több tucat híve tüntetett a bíróság körül, azt hangoztatva, hogy "Svédországban börtönbe vetik a papokat, mert a Bibliát idézik". A tüntetők követelték "a vallásszabadság tiszteletben tartását". Szélsőséges vallási csoportok "az inkvízició óta Európa első keresztény mártírjaként" emelték zászlajukra az Öland szigetén működő tiszteletest.

Tüntetések pro és kontra

A tárgyalás előtt a bíróság tiltakozó elektronikus levelek százait kapta vallási csoportoktól, amelyek egyike, egy szélsőséges amerikai szekta, a Westboro baptista egyház "az elátkozott szodomiták földjeként" bélyegezte meg Svédországot és Isten büntetésének tulajdonította a dél-ázsiai szökőárban elpusztult svédek nagy számát. Más tüntetők Green ellen emelték fel szavukat.

A másodfokú tárgyaláson Green felmentésért fellebbezett, míg az ügyészség sokkal szigorúbb, 6 havi börtönbüntetés kiszabását kérte. Az ügyész nem a Bibliából való szó szerinti idézetek felolvasása miatt emelt vádat a pap ellen, hanem mert a Szentírás homoszexualitást elítélő kitételeit saját durva megjegyzéseivel egészítette ki.

A svéd lutheránus államegyház egy lelkésze is reményét fejezte ki, hogy a Greent elmarasztaló ítéletet helybenhagyják. "Felmentése azt üzenné a náciknak és más szélsőségeseknek, hogy szabadon uszíthatnak a zsidók, a homoszexuálisok és más csoportok ellen" - mondta Lars Gaardtfeldt lelkész. A külföldön is szenvedélyeket felkavaró ügyben február 11-én várható ítélet.