Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Lengyel szexbotrány az EU-csúcson

2002.03.18. 18:20
Lengyelországban nem kis botrány kerekedett abból, hogy Tadeusz Iwinski, a miniszterelnöki hivatal külügyekkel foglalkozó államtitkára a pénteki barcelonai EU-csúcstalálkozó helyszínén, a parkban váratlanul átölelte és arcon csókolta a lengyel küldöttség tolmácsnőjét, majd megpaskolta a hölgy hátsó részét, sőt a blúza alá is benyúlt.
Egy szemfüles lengyel fotóriporter lencsevégre kapta a jelenetet, amely péntek este a TVN kereskedelmi televízió egyik vezető hírévé lépett elő. A leleplező képek gúnyoros körítéssel szinte minden lengyel lapban megjelentek, a legnagyobb terjedelemben természetesen a Super Express című bulvárlapban.

Baráti gesztus, erotika nélkül

Ellenzéki képviselők kapva kaptak az alkalmon, hiszen Iwinski a vezető kormányerő, a Baloldali Demokratikus Szövetség illusztris képviselője. "Elvárjuk, hogy vizsgálja ki az ügyet a női egyenjogúsággal foglalkozó kormánybiztos, és állapítsa meg, nem történt-e szexuális molesztálás" - mondta a Radio Zet kereskedelmi rádióban Wieslaw Walendziak, a jobboldali ellenzéki Jog és Igazságosság egyik vezetője.

Iwinski képtelenségnek minősítette a vádakat. Azt állította, hogy pusztán baráti gesztus volt, erotikus mellékzöngék nélkül. "Ez valami abszurd színjáték. Szokásom, hogy spontánul reagálok a dolgokra, hevesen gesztikulálok, a tolmács asszonnyal pedig régi ismerősök vagyunk, ráadásul az eset nyilvános helyen történt" - mondta.

Spontán megnyilvánulás

"Sem a tolmácsnő, sem a feleségem nem tett szemrehányást a dolog miatt. Megígérem, hogy a jövőben uralkodni fogok a gesztusaimon és spontán megnyilvánulásaimon. Mintaszerűen fogok viselkedni, mint Brezsnyev vagy Szuszlov" - tette hozzá. Magda Fitas, a tolmácsnő is abszurd helyzetről beszélt, szerinte az egész dolgot felfújta a média. A képek tanúsága szerint viszont meglehetősen egyértelműen igyekezett elhárítani a mohó államtitkári kezet.

Mindenesetre már Kwasniewski elnök is megszólalt az ügyben. Azt javasolta minden közhivatalnoknak, igyekezzenek kerülni a félreérthető kézmozdulatokat, mégha azok "spontán megnyilvánulásokból erednek is".