Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Lengyel szexbotrány az EU-csúcson

2002.03.18. 18:20
Lengyelországban nem kis botrány kerekedett abból, hogy Tadeusz Iwinski, a miniszterelnöki hivatal külügyekkel foglalkozó államtitkára a pénteki barcelonai EU-csúcstalálkozó helyszínén, a parkban váratlanul átölelte és arcon csókolta a lengyel küldöttség tolmácsnőjét, majd megpaskolta a hölgy hátsó részét, sőt a blúza alá is benyúlt.
Egy szemfüles lengyel fotóriporter lencsevégre kapta a jelenetet, amely péntek este a TVN kereskedelmi televízió egyik vezető hírévé lépett elő. A leleplező képek gúnyoros körítéssel szinte minden lengyel lapban megjelentek, a legnagyobb terjedelemben természetesen a Super Express című bulvárlapban.

Baráti gesztus, erotika nélkül

Ellenzéki képviselők kapva kaptak az alkalmon, hiszen Iwinski a vezető kormányerő, a Baloldali Demokratikus Szövetség illusztris képviselője. "Elvárjuk, hogy vizsgálja ki az ügyet a női egyenjogúsággal foglalkozó kormánybiztos, és állapítsa meg, nem történt-e szexuális molesztálás" - mondta a Radio Zet kereskedelmi rádióban Wieslaw Walendziak, a jobboldali ellenzéki Jog és Igazságosság egyik vezetője.

Iwinski képtelenségnek minősítette a vádakat. Azt állította, hogy pusztán baráti gesztus volt, erotikus mellékzöngék nélkül. "Ez valami abszurd színjáték. Szokásom, hogy spontánul reagálok a dolgokra, hevesen gesztikulálok, a tolmács asszonnyal pedig régi ismerősök vagyunk, ráadásul az eset nyilvános helyen történt" - mondta.

Spontán megnyilvánulás

"Sem a tolmácsnő, sem a feleségem nem tett szemrehányást a dolog miatt. Megígérem, hogy a jövőben uralkodni fogok a gesztusaimon és spontán megnyilvánulásaimon. Mintaszerűen fogok viselkedni, mint Brezsnyev vagy Szuszlov" - tette hozzá. Magda Fitas, a tolmácsnő is abszurd helyzetről beszélt, szerinte az egész dolgot felfújta a média. A képek tanúsága szerint viszont meglehetősen egyértelműen igyekezett elhárítani a mohó államtitkári kezet.

Mindenesetre már Kwasniewski elnök is megszólalt az ügyben. Azt javasolta minden közhivatalnoknak, igyekezzenek kerülni a félreérthető kézmozdulatokat, mégha azok "spontán megnyilvánulásokból erednek is".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!