Benedek
-4 °C
5 °C

Tömeges halál gyógyszerek téves csomagolása miatt

2006.11.14. 17:49
A Jelenia Góra-i székhelyű Jelfa gyógyszercég által forgalmazott Corhydron nevű allergia elleni készítmény dobozába tévedésből olyan erős hatású érzéstelenítőt csomagoltak, amely megbénítja a légutakat. Ügyészségi vizsgálat indult, a holttesteket exhumálhatják.

Az eddigi vizsgálatok szerint akár 27 halálesetet is okozhatott Lengyelországban az a tévedés, amelynek következtében egy erős érzéstelenítőt csomagoltak a Corhydron nevű allergia elleni szer dobozába, jelentette be kedden az ügyben vizsgálatot folytató lublini ügyészség.

Az elmúlt hetekben vált ismertté, hogy a lengyelországi Jelenia Góra-i székhelyű Jelfa gyógyszercég által forgalmazott Corhydron nevű allergia elleni készítmény dobozába tévedésből olyan erős hatású érzéstelenítőt csomagoltak, amely képes rövid idő alatt megbénítani a légutakat. A tévedés azután vált nyilvánvalóvá, hogy az orvosok felfigyeltek a kórházi betegeknél a Corhydron bevételét követő rosszullétekre.

A főügyészség kedden elrendelte minden Corhydron beszedése után fellépett eset kivizsgálását. Marek Wozniak helyettes főügyész közlése szerint döntés született arról, hogy a vizsgálat érdekében begyűjtik a kórlapokat, kihallgatják az orvosokat és hozzátartozókat, ám holttestek exhumálásáról még nem határoztak. A lengyel kormány elrendelte a Jelfa gyógyszercég termelésének leállítását. Több mint ezer lengyel polgárt, akik Corhydron feliratú dobozban forgalmazott gyógyszert vásároltak, a rendőrség értesített a tévedésről.