Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Rendőrgyilkosság egy internetkávézóban

2002.05.21. 11:35
A lengyel rendőrség elfogta a hétfői brutális rendőrgyilkosság elkövetőit. Az elkövetők egy lengyel kisváros internetkávézójában lőttek agyon két rendőrt. A kormány dönt a rendőrök fegyverhasználatának megkönnyítéséről, és a rendőrgyilkosok büntetésének szigorításáról.
A lengyel rendőrség elfogta azt a négy bűnözőt, akik közül hárman hétfőre virradóra a sziléziai Czechowice-Dziedzicéban egy internetkávézóban agyonlőttek két rendőrt, negyedik társuk pedig a menekülésben segített nekik.

Új banda, 'fiatal farkasok'

A lengyel országos rendőrkapitányság szóvivője szerint a banditák, akik közül egy súlyosan megsebesült, feltehetőleg egy újonnan alakult bűnszövetkezethez tartoznak, amely a szétvert régi sziléziai bandák helyét akarja elfoglalni. Ezek a "fiatal farkasok" kivételesen vakmerőek, brutálisak, kíméletlenek.

A Katowice és Bielsko-Biala között fekvő 30 ezres kisváros internetkávézójába éjjel fél háromkor két civil ruhás rendőr lépett be. Szolgálatban voltak, de a kávézóba, - amely az egyetlen éjjel is nyitva tartó szórakozóhely Czechowicéban -, rövid pihenőre, egy kávéra tértek be.

Néhány perc múlva csöngettek, és amikor a tulajdonos ajtót nyitott, három álarcos, fegyveres bandita lépett be. Feltehetőleg valamilyen tartozást jöttek behajtani, vagy védelmi pénzt akartak szedni. A tulajdonos figyelmeztette őket, hogy a kávézóban rendőrök vannak, de ők nem riadtak vissza. Tűzharc robbant ki, amelyben a két rendőr halálos sebeket kapott, bár sikerült megfutamítaniuk a támadókat.

Útakadálynál akadtak horogra

A bűnözőket az utcán, egy gépkocsiban rájuk váró társuk vitte el a helyszínről. Életveszélyesen megsebesült cinkosukat egy kórház előtt kidobták. Kettejüket két óra múltán egy útakadálynál fogta el a rendőrség, a negyediket 12 óra elteltével egy búvóhelyen vették őrizetbe. A négy bűnöző közül egyik sem töltötte még be 25. életévét. A két agyonlőtt rendőr közül az egyik 40, a másik 32 éves volt.

Gyakori a rendőrgyilkosság

Lengyelországban alig két hónapja történt utoljára rendőrgyilkosság. A Varsó közelében fekvő Nadarzynban banditák agyonlőttek egy rendőrt, amikor megpróbáltak visszaszerezni egy korábban általuk elrabolt kamiont. Az eset nagy feltűnést keltett, mert a bűnözők nem védekezésből lőttek, mint ez eddig a hasonló tűzpárbajok esetében általában történt, hanem figyelmeztetés nélkül azonnal tüzet nyitottak a rendőrökre, akiknek - bár kevesebben voltak náluk - végül sikerült megfutamítaniuk őket.

A kormány szigorításról dönthet

A kormány a megdöbbentő bűntény után javasolta a rendőrök fegyverhasználatának megkönnyítését és a rendőrgyilkosok büntetésének megszigorítását. Eszerint az a bűnöző, aki szolgálatban lévő rendőrt megöl, 25 évi vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel bűnhődjék, a rendőrök pedig bizonyos esetekben figyelmeztetés nélkül lőhetnének. A tervezet, amellyel szemben jogi szakértők fenntartásaikat hangoztatták, jelenleg a parlament asztalán van.