Timót, Xénia
-4 °C
3 °C

Rendőrgyilkosság egy internetkávézóban

2002.05.21. 11:35
A lengyel rendőrség elfogta a hétfői brutális rendőrgyilkosság elkövetőit. Az elkövetők egy lengyel kisváros internetkávézójában lőttek agyon két rendőrt. A kormány dönt a rendőrök fegyverhasználatának megkönnyítéséről, és a rendőrgyilkosok büntetésének szigorításáról.
A lengyel rendőrség elfogta azt a négy bűnözőt, akik közül hárman hétfőre virradóra a sziléziai Czechowice-Dziedzicéban egy internetkávézóban agyonlőttek két rendőrt, negyedik társuk pedig a menekülésben segített nekik.

Új banda, 'fiatal farkasok'

A lengyel országos rendőrkapitányság szóvivője szerint a banditák, akik közül egy súlyosan megsebesült, feltehetőleg egy újonnan alakult bűnszövetkezethez tartoznak, amely a szétvert régi sziléziai bandák helyét akarja elfoglalni. Ezek a "fiatal farkasok" kivételesen vakmerőek, brutálisak, kíméletlenek.

A Katowice és Bielsko-Biala között fekvő 30 ezres kisváros internetkávézójába éjjel fél háromkor két civil ruhás rendőr lépett be. Szolgálatban voltak, de a kávézóba, - amely az egyetlen éjjel is nyitva tartó szórakozóhely Czechowicéban -, rövid pihenőre, egy kávéra tértek be.

Néhány perc múlva csöngettek, és amikor a tulajdonos ajtót nyitott, három álarcos, fegyveres bandita lépett be. Feltehetőleg valamilyen tartozást jöttek behajtani, vagy védelmi pénzt akartak szedni. A tulajdonos figyelmeztette őket, hogy a kávézóban rendőrök vannak, de ők nem riadtak vissza. Tűzharc robbant ki, amelyben a két rendőr halálos sebeket kapott, bár sikerült megfutamítaniuk a támadókat.

Útakadálynál akadtak horogra

A bűnözőket az utcán, egy gépkocsiban rájuk váró társuk vitte el a helyszínről. Életveszélyesen megsebesült cinkosukat egy kórház előtt kidobták. Kettejüket két óra múltán egy útakadálynál fogta el a rendőrség, a negyediket 12 óra elteltével egy búvóhelyen vették őrizetbe. A négy bűnöző közül egyik sem töltötte még be 25. életévét. A két agyonlőtt rendőr közül az egyik 40, a másik 32 éves volt.

Gyakori a rendőrgyilkosság

Lengyelországban alig két hónapja történt utoljára rendőrgyilkosság. A Varsó közelében fekvő Nadarzynban banditák agyonlőttek egy rendőrt, amikor megpróbáltak visszaszerezni egy korábban általuk elrabolt kamiont. Az eset nagy feltűnést keltett, mert a bűnözők nem védekezésből lőttek, mint ez eddig a hasonló tűzpárbajok esetében általában történt, hanem figyelmeztetés nélkül azonnal tüzet nyitottak a rendőrökre, akiknek - bár kevesebben voltak náluk - végül sikerült megfutamítaniuk őket.

A kormány szigorításról dönthet

A kormány a megdöbbentő bűntény után javasolta a rendőrök fegyverhasználatának megkönnyítését és a rendőrgyilkosok büntetésének megszigorítását. Eszerint az a bűnöző, aki szolgálatban lévő rendőrt megöl, 25 évi vagy életfogytig tartó szabadságvesztéssel bűnhődjék, a rendőrök pedig bizonyos esetekben figyelmeztetés nélkül lőhetnének. A tervezet, amellyel szemben jogi szakértők fenntartásaikat hangoztatták, jelenleg a parlament asztalán van.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!