Olivér
4 °C
8 °C

Ledöntenék Capri bronz-Leninjét

2002.08.05. 12:06
A Nyugat-Európában található köztéri Lenin-szobrok egyik utolsó példányára vetett szemet az olasz jobboldal. Le akarják ugyanis bontani azt a Capriban álló szobrot, melyet 1970-ben készített Giacomo Manzú Lenin-békedíjas szobrászművész. A kommunisták felháborodtak.
A rendszerváltás után Magyarországon rohamtempóban tüntették el az önkormányzatok a köztéri Lenin-szobrokat. A "Vezért" ábrázoló szobrok egy része a Szoborparkba került: ott nem zavarnak senkit. Nem így a Capri szigetén található mementó. Az olasz jobboldali Nemzeti Szövetség (AN) kezdeményezte, hogy bontsák le Lenin szobrát.

A kommunisták felháborodtak

Az olasz kommunisták és szövetségeseik felháborodottan tiltakoztak a jobboldali párt javaslata ellen, amellyel azonban szembehelyezkedett az AN európai parlamenti képviselője, Roberto Biliardo is. Szerinte ugyanis a szobor lebontásával szükségtelenül felkorbácsolnák a politikai szenvedélyeket - jelentette az ITAR-TASZSZ.

A tiltakozókat az sem zavarja, hogy emlékművüket nap mint nap olyan "atrocitások" érik, mint egykor a csepelit, mikor is a nép gyermekei rendre zsíros kenyeret nyomtak a szobor fémtenyerébe.

A Lenin-szobrot az 1970-es években emelték. Alkotója az 1991-ben Rómában elhunyt neves Giacomo Manzú Lenin-békedíjas szobrászművész, aki többek között a római Szent Péter-bazilika Halál kapuját, a New York-i ENSZ-székház Reménység című hatalmas bronzszobrát készítette. A szobor egyike a Nyugat-Európában nem sok helyütt fellelhető Lenin-szobroknak.

Kétszer járt Olaszországban

Lenin két ízben, 1908-ban és 1910-ben járt az olasz szigeten, Makszim Gorkij vendégeként. Egy ismert fotón meg is örökítették a kommunista vezetőt, amint Gorkij villájának teraszán Bogdanov menysevik politikussal sakkozik. Utóbbit Lenin Materializmus és empiriokriticizmus című munkájában (1909) bírálta idealizmusáért. Bogdanov 1928-ban halt meg Moszkvában, élete utolsó éveiben gerontológiai és hematológiai kutatásokat végzett, ő alapította (1926) és vezette a világ első vértranszfúziós intézetét.

Ellopták Sztálin fülét

Nemrég Kelet-Berlinben is volt egy szobor-ügy. Ismeretlen tettesek ellopták Sztálin fülét, ezért a német hatóságok biztonságba helyezték a bajszát. A fül és a bajusz a diktátort ábrázoló bronzszoborról származik. A szobornak egyébként már csak ez a két részlete maradt fenn, miután 1961-ben lerombolták. A fület egy Sztálin-relikviákat bemutató berlini kiállításról lopták el - számolt be a Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?