István, Vajk
19 °C
33 °C

Ledöntenék Capri bronz-Leninjét

2002.08.05. 12:06
A Nyugat-Európában található köztéri Lenin-szobrok egyik utolsó példányára vetett szemet az olasz jobboldal. Le akarják ugyanis bontani azt a Capriban álló szobrot, melyet 1970-ben készített Giacomo Manzú Lenin-békedíjas szobrászművész. A kommunisták felháborodtak.
A rendszerváltás után Magyarországon rohamtempóban tüntették el az önkormányzatok a köztéri Lenin-szobrokat. A "Vezért" ábrázoló szobrok egy része a Szoborparkba került: ott nem zavarnak senkit. Nem így a Capri szigetén található mementó. Az olasz jobboldali Nemzeti Szövetség (AN) kezdeményezte, hogy bontsák le Lenin szobrát.

A kommunisták felháborodtak

Az olasz kommunisták és szövetségeseik felháborodottan tiltakoztak a jobboldali párt javaslata ellen, amellyel azonban szembehelyezkedett az AN európai parlamenti képviselője, Roberto Biliardo is. Szerinte ugyanis a szobor lebontásával szükségtelenül felkorbácsolnák a politikai szenvedélyeket - jelentette az ITAR-TASZSZ.

A tiltakozókat az sem zavarja, hogy emlékművüket nap mint nap olyan "atrocitások" érik, mint egykor a csepelit, mikor is a nép gyermekei rendre zsíros kenyeret nyomtak a szobor fémtenyerébe.

A Lenin-szobrot az 1970-es években emelték. Alkotója az 1991-ben Rómában elhunyt neves Giacomo Manzú Lenin-békedíjas szobrászművész, aki többek között a római Szent Péter-bazilika Halál kapuját, a New York-i ENSZ-székház Reménység című hatalmas bronzszobrát készítette. A szobor egyike a Nyugat-Európában nem sok helyütt fellelhető Lenin-szobroknak.

Kétszer járt Olaszországban

Lenin két ízben, 1908-ban és 1910-ben járt az olasz szigeten, Makszim Gorkij vendégeként. Egy ismert fotón meg is örökítették a kommunista vezetőt, amint Gorkij villájának teraszán Bogdanov menysevik politikussal sakkozik. Utóbbit Lenin Materializmus és empiriokriticizmus című munkájában (1909) bírálta idealizmusáért. Bogdanov 1928-ban halt meg Moszkvában, élete utolsó éveiben gerontológiai és hematológiai kutatásokat végzett, ő alapította (1926) és vezette a világ első vértranszfúziós intézetét.

Ellopták Sztálin fülét

Nemrég Kelet-Berlinben is volt egy szobor-ügy. Ismeretlen tettesek ellopták Sztálin fülét, ezért a német hatóságok biztonságba helyezték a bajszát. A fül és a bajusz a diktátort ábrázoló bronzszoborról származik. A szobornak egyébként már csak ez a két részlete maradt fenn, miután 1961-ben lerombolták. A fület egy Sztálin-relikviákat bemutató berlini kiállításról lopták el - számolt be a Frankfurter Allgemeine Zeitung.