Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Újvidéken utcát kap John Lennon

2001.09.06. 19:07
Újvidéken már el is készült az az utcatábla, amelyet az 1980-ban meggyilkolt egykori Beatles-tagnak emelnek. Bár a tábláról a szerb fonetikus írás miatt lemaradt egy "n" betű, valószínűleg ez nem fogja zavarni Yoko Onót, ha ellátogathat a városba.
John Lennon
Vladimir Vrgovics, az újvidéki önkormányzat illetékese közölte, hogy már el is készült az utcanévtábla, amelyen az 1980-ban meggyilkolt hírneves zenész neve van, de - mint elmondta a Gradjanski List című újvidéki lapnak - hiba csúszott a dologba, ugyanis Lennon nevét egy "n"-el írták. A hiba vélhetően abból adódott, hogy a szerb nyelv latin írásmódja is minden szót fonetizál, így hát a John Lennon szerbül így néz ki: Dzzon Lenon. A képviselőtestület szemlátomást ennek ellenére az eredeti, angol írásmódot választotta.

Vrgovic szerint az utcaavató ünnepségre meghívják Lennon özvegyét, Yoko Onót, illetve a fiát, Juliant. Azt egyelőre nem tudni, hogy eljönnek-e az ünnepségre. Már 1998-ban megszületett a döntés arról, hogy a Blagoja Parovics utcát John Lennon emlékére átkeresztelik, de mivel azóta nem gyártottak Szerbiában latin írásos névtáblákat, nem volt lehetőség arra, hogy megvalósítsák az elképzelést.