Szilárda
0 °C
6 °C

Hamis jegyekkel ülhettek nézők a Lerch-koncerten

2001.07.11. 14:05
Valószínűleg a nézők fele hamis jeggyel élvezte végig Lerch István februári koncertjeit. A Kongresszusi Központban tartott két előadásra közel háromezren mentek el, az elszámolás mégis azt mutatta, csak ezernégyszázan váltottak jegyet. Így körübelül négymillió forint hiányzott a kasszából. A művész elmondása szerint a duplán nyomtatott jegyek trükkje régi, az egyik példányt saját zsebre értékesítik, majd a másikból pótolják, mint eladatlan. Így a nézők sem tudhattak arról, hogy nem létező belépőt vásároltak.
Lerch István februárban két koncertet adott mintegy háromezer ember előtt a Kongresszusi Központban, az elszámolásnál azonban kiderült, csak ezernégyszázan váltottak jegyet. A művész az Indexnek elmondta, harmincéves zenei múlt után élete legfontosabb koncertjét nem csak zenészként, hanem producerként is szervezte. Az előadáson a szakma legjobbjai, köztük Charlie, Dés, Demjén, Tátrai és a V' Moto Rock is fellépett. A fináléban összesen huszonöt zenész volt a színpadon.

Duplán nyomhatták a jegyeket

Lerch István élete legfontosabb koncertjére készült
A "30 év zene" címet viselő jubileumi koncert első napján az 1750 ülőhely kapacitású Kongresszusi Központ körübelül háromnegyede töltődött meg. Nem úgy, mint február 27-én, amikor a televíziós felvétel is bizonyítja, hogy telt ház volt, sőt még álltak is.

A koncert megrendezése körübelül nyolcmillió forintba került, a papíron eladott jegyekből azonban csak öt és fél millió forint folyt be. Lerch számításai szerint körübelül négymillió forintra rúg az elmaradt bevétel. Ez viszont nem csak a művészek gázsiját fedezné, hanem a terembért, technikai költséget és a reklámot is.

A trükk régi, általában duplán nyomtatják a jegyeket, az egyik példányt saját zsebre értékesítik, majd a másikból pótolják, mint eladatlan - folytatta Lerch István. Az is előfordul, hogy az ismerősök részére kiállított VIP-kártyákat hamisítják, majd hozzák forgalomba. Ez a szakmában nagyon sokszor megtörtént már, de mindig "házon belül" oldották meg a problémákat. Most azért fordul a nyilvánossághoz, hogy mindenre fény derüljön.

Lerch az interneten kér segítséget

A zenész az Indexnek kijelentette: tudja, ki áll a háttérben, azonban kellő bizonyítékot szeretne gyűjteni, mielőtt a bírósághoz fordul. Internetes honlapján ezért keresi mindazon nézőket, akik megőrizték jegyüket, vagy emlékeznek arra, hogy hol ültek.

Lerch István
A zenész 1953. szeptember 16-án született Budapesten. Ötéves kora óta zongorázik, tizenkét évig klasszikus zongorát tanult, az általános iskolában is zenetagozatos osztályba járt. 1973-ban megalakította a V'73 elnevezésű együttest, amely részben azért kapta ezt a nevet, mert abban az évben alakult, másrészt egyszerűbb volt kimondani, mint azt, hogy Volán Elektronika, ugyanis ennek a cégnek volt a zenekara. Tagjai: Lerch, Herpai, Sáfár, akik a '70-es évek második feléig zenéltek együtt ebben a felállásban.

1978-ban megalakult a V' Moto Rock együttes Lerch Istvánnal, Demjén Ferenccel, Herpai Sándorral és Menyhárt Jánossal. Első nagy slágerük a "Várj, míg felkel majd a nap" című dal, mellyel közismertté váltak. Készítettek egy angol nyelvű lemezt is, amely "Moto-rock" néven került a boltokba. A V' Moto Rock-korszak 1989-ben zárult le. E korszakok alatt tagja volt a Supergroup nevű csapatnak is, együtt játszott Dés Lászlóval, Karácsony Jánossal, Solti Jánossal, Szende Gáborral, Tátrai Tiborral, Másik Jánossal és Tóth Tamással.

A '80-as évek végére messze kanyarodott pályája az "Emerson-féle" klasszikus rocktól, s azóta több zenésznek szerzi ő a dalait. Charlie-val, Malek Andreával, Cserháti Zsuzsával, Koncz Zsuzsával, Somló Tamással is dolgozott, állandó alkotótársuk lett.

1995-ben Huszka-díjat kapott, volt az év billentyűse, kb. 250 sláger fűződik a nevéhez. Mintegy 25 lemezborítón szerepel a neve, két filmzenét is szerzett: a "Hercegnő és Kobold", valamint az "Álmodik az állatkert" című filmekét.

Forrás: Amsteljam