Viola
-5 °C
-2 °C

Vitatott elbocsátásból véres leszámolás

2006.09.18. 18:06
Végzett az alpolgármesterrel és az önkormányzat egyik üdvédjével az a férfi, akit két éve bocsátottak el igazgatói tisztségéből az észak-morvaországi Havírov városában. A városi karbantartó vállalat exigazgatója a gyilkosságok után öngyilkos lett.

Meggyilkolták Havírov észak-morvaországi város alpolgármesterét hétfőn délelőtt a városi tanács ülése idején. A tettes még ezt megelőzően lelőtte a városi tanács egyik ügyvédjét is, majd az alpolgármester lelövése után öngyilkosságot követett el, közölte a cseh rendőrség. A Csehországban példa nélküli gyilkossági eset mögött valószínűleg vagyoni viták húzódnak meg - derült ki a nyilvánosságra hozott adatokból.

A prágai közszolgálati rádió szerint a tettes Pavel Slíva, aki korábban a városi karbantartó vállalat igazgatója volt. A férfi nehezményezte, hogy a város vezetése mintegy két éve elbocsátotta állásából és megkérdőjelezte, hogy jogilag tiszta úton jutott-e a karbantartó vállalat egy nagyobb részvénycsomagjához. A részvények kérdése az ülés egyik napirendi pontja volt.

Slíva azonban röviddel azután, hogy megjelent a városi tanács ülésén, élesen összeszólalkozott Martin Balsán, gazdasági alpolgármesterrel. A két férfi kivonult az ülésteremből. A szomszédos teremben Slíva azonnal lelőtte Balsánt, majd a pedig a saját fejébe röpített golyót. Ezt követően derült ki, hogy az ülés előtt lelőtte azt az ügyvédnőt is, aki a vagyonjogi vitában a várost képviselte. A vitatott részvénycsomagért a város 600 ezer koronát volt volna hajlandó fizetni, míg Slíva több milliót követelt.

Az egymással vetélkedő, illetve vitatkozó gazdasági szereplők közti véres leszámolás Csehországban sem ritka az utóbbi másfél évtizedben. Köztisztviselőt azonban most első esetben gyilkoltak meg vagyonjogi vita miatt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!