Mihály
2 °C
16 °C

Rendben zajlott a melegfelvonulás

2004.07.04. 00:15
A szervezők szerint az idén a tavalyinál kevesebben vettek részt Budapesten a meleg büszkeség napja alkalmából meghirdetett felvonuláson. MDF-es aktivisták a felvonulás útvonala mentén bibliai hivatkozásokat tartalmazó transzparensekkel tiltakoztak "a gyerekjogokat sértő szexuális jelenségek" ellen. A menet indulásakor egy rendőrt kővel megdobtak.
"Éreztük, hogy kevesebben vagyunk, talán 1000-1500-an lehettünk, míg tavaly 2000-2500 ember jelent meg" - mondta Mocsonaki László, a szombati felvonulás egyik szervezője, a Háttér Társaság a Melegekért szervezet ügyvivője az MTI-nek.

Az immár kilencedik alkalommal megrendezett felvonuláson melegek, leszbikusok, biszexuálisok és transzvesztiták vettek részt szivárvány színű zászlókkal, a másság elfogadását hirdető transzparensekkel.

Mocsonaki László szerint főként azért lehetett kevesebb résztvevő, mert a 300-500 ezresre becsült magyar meleg társadalomból még nagyon sokan félelemmel és szorongással élik meg másságukat. "Félnek előbújni, féltik az állásukat, emberi kapcsolataikat" - magyarázta.

Tekintse meg képeinket!
A Háttér társaság ügyvivője úgy látja, Magyarországon gyenge a melegekkel foglalkozó civil szervezetek érdekérvényesítő képessége, és az állam nem kellően tevékeny ezen a területen, valamint a közbeszédben is hiányzik a diskurzus erről a témáról.

A menet rendőri felvezetés mellett indult el a Felvonulási térről. Két, luftballonokkal díszített, színpaddá alakított zenés kamionon tucatnyian táncoltak, egy nyitott személyautóból mennyasszonyi ruhába öltözött transzvesztita integetett a járókelőknek.

A résztvevők "látható leszbikusok", "leszbikus tér=erő", "meleg vagyok nem turista", "meleg vagyok és boldog" feliratú transzparensekkel vonultak az Andrássy úton, a József Attila utcán, majd a Lánchídon át a Tabánba.

A masszív zenei hangosítással kísért menetet, a másságukat táncolva, sípolva ünneplő felvonulókat MDF-es aktivisták várták az útvonal egyik pontján, az Erzsébet térnél.

A vasárnapig tartó 9. meleg és leszbikus fesztivál fő programjának számító felvonulás a Tabánban ért véget. A koncertek előtt felszólalt egy San Francisco-i meleg aktivista, az első magyarországi fesztiválok egyik szervezője is. Douglas Conrad azt hangsúlyozta, hogy Amerika még csak álmodozik egy egyenlő bánásmódról szóló törvényről, amely Magyarországon már megszületett.

Szodoma és kérkedés - e két fogalmat írták plakátjaikra a Magyar Demokrata Fórum ad hoc csoportjának tagjai, akik "gyermekvédelem MDF" feliratú pólót viseltek.

"Akciónk célja, hogy felhívjuk a figyelmet azokra a súlyos társadalmi problémákra, amelyek sértik a gyermekek jogait" - mondta Bégány Attila, az V. kerületi önkormányzat MDF-es képviselője az MTI-nek.

A Mózes első könyvében szereplő Szodoma a szexuális agresszió jelképe, a kérkedés, dicsekvés pedig Pál apostolnak a rómaiakhoz írott leveléből való - magyarázta.

Mint mondta, az agressziót elutasítják, a kérkedést nem szeretik; Pál apostol azt írta, abban a társadalomban, ahol homoszexualitással dicsekszenek, istentelenség uralkodik.

"Úgy gondoljuk, akinek a sorsa az, hogy homoszexuális lett, diszkrét körülmények között élje meg, ez szolgálja a társadalmi békét" - nyilatkozott a csoport képviselője.

Klikk a képre!
Hozzátette: nem szeretnék a felvonulókat bántani, hiszen talán még segítségre is szorulnak, valahol a sors áldozatai. Az MDF-es akció helyszínén atrocitás nem történt.

Az útvonalat biztosító rendőröknek egyetlen esetben kellett intézkedniük. Még a menet indulásakor, a Dózsa György úton fogtak el egy 44 éves férfit, aki kővel dobott meg egy rendőrt, tájékoztatta a távirati irodát a Budapesti Rendőr-főkapitányság kommunikációs főosztályvezető-helyettese.

A XIV. kerületi rendőrkapitányság a férfit rendzavarás szabálysértése miatt őrizetbe vette, ellene hivatalos személy elleni erőszak megalapozott gyanúja miatt tesz feljelentést a rendőrség a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatalnál - mondta Csontos Stefánia.

A meleg büszkeség napja (Gay Pride Day) a meleg mozgalom kezdeteként számon tartott 1969-es New York-i Stonewall-lázadásnak állít emléket, amikor egy meleg klub látogatói megelégelték a hatóságok állandó zaklatásait és szembe szálltak a rendőrséggel. Az azóta parádé-sorozattá vált emlékmenetet ma már a nyugati világ minden jelentős nagyvárosában megtartják.