Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Rendben zajlott a melegfelvonulás

2004.07.04. 00:15
A szervezők szerint az idén a tavalyinál kevesebben vettek részt Budapesten a meleg büszkeség napja alkalmából meghirdetett felvonuláson. MDF-es aktivisták a felvonulás útvonala mentén bibliai hivatkozásokat tartalmazó transzparensekkel tiltakoztak "a gyerekjogokat sértő szexuális jelenségek" ellen. A menet indulásakor egy rendőrt kővel megdobtak.
"Éreztük, hogy kevesebben vagyunk, talán 1000-1500-an lehettünk, míg tavaly 2000-2500 ember jelent meg" - mondta Mocsonaki László, a szombati felvonulás egyik szervezője, a Háttér Társaság a Melegekért szervezet ügyvivője az MTI-nek.

Az immár kilencedik alkalommal megrendezett felvonuláson melegek, leszbikusok, biszexuálisok és transzvesztiták vettek részt szivárvány színű zászlókkal, a másság elfogadását hirdető transzparensekkel.

Mocsonaki László szerint főként azért lehetett kevesebb résztvevő, mert a 300-500 ezresre becsült magyar meleg társadalomból még nagyon sokan félelemmel és szorongással élik meg másságukat. "Félnek előbújni, féltik az állásukat, emberi kapcsolataikat" - magyarázta.

Tekintse meg képeinket!
A Háttér társaság ügyvivője úgy látja, Magyarországon gyenge a melegekkel foglalkozó civil szervezetek érdekérvényesítő képessége, és az állam nem kellően tevékeny ezen a területen, valamint a közbeszédben is hiányzik a diskurzus erről a témáról.

A menet rendőri felvezetés mellett indult el a Felvonulási térről. Két, luftballonokkal díszített, színpaddá alakított zenés kamionon tucatnyian táncoltak, egy nyitott személyautóból mennyasszonyi ruhába öltözött transzvesztita integetett a járókelőknek.

A résztvevők "látható leszbikusok", "leszbikus tér=erő", "meleg vagyok nem turista", "meleg vagyok és boldog" feliratú transzparensekkel vonultak az Andrássy úton, a József Attila utcán, majd a Lánchídon át a Tabánba.

A masszív zenei hangosítással kísért menetet, a másságukat táncolva, sípolva ünneplő felvonulókat MDF-es aktivisták várták az útvonal egyik pontján, az Erzsébet térnél.

A vasárnapig tartó 9. meleg és leszbikus fesztivál fő programjának számító felvonulás a Tabánban ért véget. A koncertek előtt felszólalt egy San Francisco-i meleg aktivista, az első magyarországi fesztiválok egyik szervezője is. Douglas Conrad azt hangsúlyozta, hogy Amerika még csak álmodozik egy egyenlő bánásmódról szóló törvényről, amely Magyarországon már megszületett.

Szodoma és kérkedés - e két fogalmat írták plakátjaikra a Magyar Demokrata Fórum ad hoc csoportjának tagjai, akik "gyermekvédelem MDF" feliratú pólót viseltek.

"Akciónk célja, hogy felhívjuk a figyelmet azokra a súlyos társadalmi problémákra, amelyek sértik a gyermekek jogait" - mondta Bégány Attila, az V. kerületi önkormányzat MDF-es képviselője az MTI-nek.

A Mózes első könyvében szereplő Szodoma a szexuális agresszió jelképe, a kérkedés, dicsekvés pedig Pál apostolnak a rómaiakhoz írott leveléből való - magyarázta.

Mint mondta, az agressziót elutasítják, a kérkedést nem szeretik; Pál apostol azt írta, abban a társadalomban, ahol homoszexualitással dicsekszenek, istentelenség uralkodik.

"Úgy gondoljuk, akinek a sorsa az, hogy homoszexuális lett, diszkrét körülmények között élje meg, ez szolgálja a társadalmi békét" - nyilatkozott a csoport képviselője.

Klikk a képre!
Hozzátette: nem szeretnék a felvonulókat bántani, hiszen talán még segítségre is szorulnak, valahol a sors áldozatai. Az MDF-es akció helyszínén atrocitás nem történt.

Az útvonalat biztosító rendőröknek egyetlen esetben kellett intézkedniük. Még a menet indulásakor, a Dózsa György úton fogtak el egy 44 éves férfit, aki kővel dobott meg egy rendőrt, tájékoztatta a távirati irodát a Budapesti Rendőr-főkapitányság kommunikációs főosztályvezető-helyettese.

A XIV. kerületi rendőrkapitányság a férfit rendzavarás szabálysértése miatt őrizetbe vette, ellene hivatalos személy elleni erőszak megalapozott gyanúja miatt tesz feljelentést a rendőrség a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatalnál - mondta Csontos Stefánia.

A meleg büszkeség napja (Gay Pride Day) a meleg mozgalom kezdeteként számon tartott 1969-es New York-i Stonewall-lázadásnak állít emléket, amikor egy meleg klub látogatói megelégelték a hatóságok állandó zaklatásait és szembe szálltak a rendőrséggel. Az azóta parádé-sorozattá vált emlékmenetet ma már a nyugati világ minden jelentős nagyvárosában megtartják.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?