Fábián, Sebestyén
1 °C
7 °C

Életfogytiglanra ítéltek egy skizofrén nőt megölő kecskeméti férfit

2007.03.08. 12:07
Életfogytig tartó börtönre ítélte a Szegedi Ítélőtábla jogerősen azt a férfit, aki gyakran kínozta, majd a társával agyonyverte a szomszédságában élő beteg, skizofréniás nőt. Kidrült az is, hogy gyermekeivel többször fajtalankodott.

Társával együtt halálra kínozta a tanyáján kisegítőként dolgozó, skizofréniában szenvedő nőt az a kecskeméti férfi, akit csütörtökön jogerősen életfogytiglani fegyházbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla.

Az ítélet szerint Ábel Zsolt gyerekeivel, élettársával és börtönből szabadult barátjával - H. Károllyal, az ügy másodrendű vádlottjával - élt egy kecskeméti tanyán, ahol egy melléképületben velük lakott egy skizofréniában szenvedő beteg nő is. A harmincéves nő az állatok ellátásában, a ház körüli munkákban segédkezett étel és szállás fejében. A házigazda szinte napi rendszerességgel - többnyire ok nélkül - verte a nőt, s ellátásáról sem gondoskodott megfelelően. A nő teste állandóan zúzódásokkal volt tele, de sérüléseivel nem ment orvoshoz.

2003. február 27-én este, amikor a nő enni kért, a részeg házigazda feldühödött, kikapta az asszony kezéből lábasát, és többször is fejbe verte, majd meg is ütötte a sírva könyörgő nőt. Kis idő múlva, amikor az asszony cigarettát kért, a másodrendű vádlott is megverte a nőt. Később Ábel Zsolt egy flóbertpisztollyal kétszer a síró nő mellébe lőtt.

Az elsőrendű vádlott kihívta gyerekeit a szobából, s arra kényszerítette őket, hogy piszkavassal, vaslapáttal verjék a nőt. Mivel a gyerekek nem akartak engedelmeskedni, s csak kisebb ütéseket mértek az asszonyra, az apjuk ismét feldühödött, bezavarta őket a szobába, s barátjával maga kezdte el ismét verni a nőt, akivel egy liter bort is megitattak.

A súlyosan sérült nőt ezután áttámogatták saját lakrészébe, és magára hagyták. Másnap hajnalban a nő meghalt.

A holtestet az elsőrendű vádlott a tanyán lévő egyik trágyarakásban ásta el, személyes tárgyait pedig később elégette. Néhány hónappal később, amikor kiderült, hogy a tartozások miatt elárverezik a tanyát, Ábel Zsolt úgy döntött, kiássa áldozatának maradványait, nehogy bárkinek tudomására jusson a bűncselekmény. Ezt meg is tette, és a csontokat egy nejlonzsákban egy közeli szemétlerakóba vitte, ahol azokat a rendőrök 2006 elején találták meg.

A nyomozásban kiderült, hogy Ábel Zsolt a kislányait - pontosan meg nem határozott időpontban - fürdés közben fajtalankodásra kényszeríttette. Később ezt az egyik kislánnyal az ágyban is megismételte. A bíróság Ábel Zsoltot társtettesként, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés, kétrendbeli, nevelése alatt álló, 12. életévét be nem töltött személy sérelmére elkövetett szemérem elleni erőszak bűntettében és más bűncselekményekben mondta ki bűnösnek, és ezért jogerősen életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte, melyből feltételesen legkorábban 30 év letöltése után szabadulhat.

A másodrendű vádlott, Harlacher Károly társtettesként különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettéért többszörös visszaesőként 15 év fegyházbüntetést kapott.