Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Bomba robbant Pécsen

2007.02.01. 13:50
Gyanús küldemény érkezett csütörtök reggel a pécsi rendőrkapitányságra. A csomagot egy rendőr kivitte a kapitányság udvarára, amikor a földre tette, a dobozban lévő robbanószerkezet működésbe lépett. A rendőr a kezén és az arcán sérült meg. Magyarországon eddig nem volt még példa hasonló esetre.

Levélbomba robbant a pécsi rendőrkapitányságon, adta hírül a Havaria Press. A hírügynökség első híre szerint a küldemény címzettje Cserép Attila ezredes, városi rendőrkapitány volt, a levél a csütörtök reggeli postával érkezett a baranyai város rendőrkapitányságára. A hírügynökség későbbi információi szerint mégsem a rendőrkapitány volt a címzett.

Egy sérült

A pécsi rendőrség délután egykor sajtótájékoztatót tartott az esetről. Murai Ágnes alezredes az Indexnek elmondta, reggel egy helyi vállalkozó jelent meg a kapitányságon, és feljelentést tett zsarolás miatt. Magával hozott egy levelet, amiben hárommillió forintot követeltek tőle. A levélhez mellékeltek egy kisebb - nagyobb gyufásskatulyányi - papírdobozt is a feladók. A dobozt korábban már "megpiszkálta" a vállalkozó, fedelét felfeszegette, de végül nem nyitotta ki teljesen, inkább bevitte a rendőrségre.

A veszélyesnek gondolt dobozt az egyik rendőr kivitte az udvarra, hogy ott majd a Rendőrségi Biztonsági Szolgálat bombaszakértői megvizsgálhassák. A dobozban lévő robbanószerkezet azonban működésbe lépett, amikor a rendőr letette a földre a dobozkát. A körülbelül 1-2 petárdányi erejű robbanásban a rendőr nyolc napon belül gyógyuló, könnyebb sérüléseket szenvedett a kezén és arcán.

A pécsi rendőrkapitány félmillió forintos nyomravazetői díjat tűzött ki a levélbomba feladójának kézrekerítésére.

Kimutatható a veszélyes küldemény

Magyarországon eddig nem fordult elő, hogy levélbomba, csomag robbant volna rendőrségen vagy politikusnál, külföldön több példa is volt már ilyenre. Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője szerint sem volt még hasonló eset a magyar rendőrségeken, a kommunikációs igazgató szerint a mai eset ellenére sem kell változtatni a magyar kapitányságok védelmén.

Nem emlékszik hasonló hazai esetre Magyar Enikő, a Persecutor Kft. munkatársa sem, aki szerint a fenyegetettség ellen azonban lehet védekezni. A vagyonvédelmi cég többek között levélbomba-detektáló készüléket is forgalmaz, a kisméretű készülék levelek, kisebb csomagok ellenőrzésére szolgál, nagy biztonsággal szűri ki a robbanószerkezeteket.

Nálunk főként kormányzati intézmények, nagyvállalatok használnak ilyen berendezést, mondta Magyar Enikő. Azt, hogy hány rendőrkapitányságon működik ilyen, vagy hasonló készülék, nem tudni, "a mi cégünk az elmúlt három évben nem értékesített rendőrkapitányságoknak küldeményvizsgálót", tette hozzá a vállalati kapcsolatokért felelős menedzser. Egy ilyen hordozható készülék körülbelül 800 ezer forintba kerül.

A postán érkező bombák mérettől és robbanóanyagtól függően lehetnek veszélyesek, egy kisebb levélben is elhelyezhető olyan mennyiségű robbanószer, ami életveszélyes vagy halálos sérüléseket okozhat a kibontónak. Ez azonban nem jellemző, a levélbombák célja általában a pánikkeltés, mondta kérdésünkre Magyar Enikő.

Magánember kapott már hasonló robbanó levelet hazánkban, legalábbis egy 2004. augusztusi hír szerint levélbomba robbant Kiskunfélegyházán. A küldeményre a kapuja alatt bukkant rá a címzett, aki a borítékra írt 'Ne vedd ki, mert felrobban, inkább fizess!' mondatot elolvasva megijedt és elejtette a levelet. A levélbomba a földre esve petárdaszerűen felrobbant, a kis detonáció nem sebesítette meg a férfit. A rendőrség súlyos testi sértés kísérlete miatt indított akkor nyomozást.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?