Mátyás
-6 °C
1 °C

Egy halott nevében fenyegetőzött és vallott szerelmet

2005.04.05. 16:27
Akár nyolc év börtönre is ítélhetik azt a 18 éves lányt, aki egy halott nevében küldött két levelet az edelényi rendőrségre. A szerelmes levél az Edelényi Rendőrkapitányság egyik munkatársának, míg a robbantásokkal fenyegető levél a rendőrkapitánynak szólt.

Szabadlábon védekezhet az a 18 éves lány, aki ellen a Nemzeti Nyomozó Iroda eljárást indított terrorcselekménnyel fenyegetés alapos gyanúja miatt, áll a NNI keddi közleményében.

A rendőrség adatai szerint a gyanúsított lány egy fenyegető és egy szerelmes levelet küldött az Edelényi Rendőrkapitányságra. A két levelet tartalmazó borítékra feladóként egy már elhunyt férfi nevét írta, és 2005. március 23-án dobta be egy helyi postaládába.

Szerelmes fenyegetés

A szerelmes levél a rendőrség egyik munkatársának, míg a fenyegető levél magának a rendőrkapitánynak szólt. A lány az utóbbiban négyszázmillió forintot, valamint egy Alfa Romeót követelt, és azzal fenyegetőzött, ha nem kapja meg ezeket, akkor felrobbantja többek között a kapitányság épületét.

A Nemzeti Nyomozó Iroda nyomozói másfél hetes nyomozás után jutottak el a 18 éves diáklányhoz. A lakóhelyén tartott házkutatás során olyan bizonyítékokat foglaltak le, amik egyértelműen alátámasztják, hogy a leveleket ő írta. Kihallgatásakor K. Ildikó beismerő vallomást tett, azonban arra, hogy miért küldte a két levelet, nem tudott válaszolni. K. Ildikó ügyét a Bűnügyi Főosztály Terrorizmus és Extrémizmus Elleni Osztálya vizsgálja.

Nem tréfa

A "terrorcselekménnyel fenyegetés" súlyos bűncselekménynek minősül és kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Tisztában kell lenni azzal, hogy ami esetleg egy fiatal számára csak szórakozás, amiatt a törvények értelmében súlyos büntetésre is számíthat, hívta fel a figyelmet Horváczy Emese, az NNI sajtóreferense az esetleges komoly következményekre.

Legutóbb egy fiatalkorú jászberényi középiskolás írt fenyegető levelet a rendőrségnek. Az al-Kaida nevében írt, a Budapesti Rendőr-főkapitányságnak címzett levélben a fiú azt követelte, hogy a rendőrök két bőröndben helyezzenek el 368 millió forintot a szolnoki pályaudvar nyilvános férfi illemhelyének utolsó fülkéjébe. Arra az esetre, ha követelését nem teljesítik, a vasútállomás felrobbantását, illetve budapesti robbantásokat helyezett kilátásba.