Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Lezuhant egy rendőrségi helikopter Ferihegyen

2006.09.25. 15:54
Sem a jármű személyzete, sem a helikopterben tartózkodó fotós nem sérültek meg abban a légibalestben, ami hétfőn reggel történt.

A rendőrség egyik MD-500 típusú helikoptere tíz óra előtt nem sokkal, leszállás közben a hangár előtti betonra zuhant, értesült a HavariaPress.

Egy olvasónk képei a helyszínről
Egy olvasónk képei a helyszínről

A gép a földet érés után megpördült, letörött a farka, majd az oldalára dőlt; a rotorja ezután még belecsapott a betonba, így a rotorlapátok törmelékei, illetve a helikopter alkatrészei mintegy száz méteres körben szóródtak szét.

A szerencsének köszönhetően sem a jármű személyzete, sem a helikopterben tartózkodó civil nem sérültek meg. A baleset okai egyelőre nem ismertek, a légibaleset azonban nem okoz fennakadást a Ferihegyi Repülőtér forgalmában.


A rendőrség egyik MD-500-asa

A történtek körülményeit a Katonai Légügyi Hivatal vizsgálja, azt egyelőre nem tudni, hogy műszaki hiba vagy emberi mulasztás okozta-e a balesetet, mondta az Indexnek Szollár Domokos, a Budapest Airport Zrt. szóvivője. Az ő információi szerint a gépben két rendőr és egy fotós ült, és a gép nem leszállás közben zuhant le, hanem leszállás után borult fel.

A balesetnek közvetetten egy könnyű sérültje van, tájékoztatta az Indexet Szollár Domokos kora délután. Egy közelben álló ember megrándította a nyakát, miközben odakapta a fejét a nagy zajjal összetörő helikopter irányába, tette hozzá Szollár Domokos.

A Katonai Légügyi Hivatal egyelőre nem közöl semmiféle részletet a történtekről, a vizsgálat folyamatban van, jelenleg a helikopter személyzetét hallgatják ki, tudta meg az Index.

Gálik Viktória, az Autópálya Rendőrség szóvivője arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az MB 500-as típusú helikopter szolgálati feladatról tért vissza. A "függeszkedő fázisban", fél méterrel a földfelszín felett a gép "bepördült", aminek következtében oldalra billent. A gépnek több kiálló része, úgy mint a farok, illetve talprésze, valamint a forgószárnya is megsérült.

Bonyiczky László, a Rendészeti Biztonsági Szolgálat Légirendészeti Parancsnokságának parancsnoka megközelítőleg 100 millió forintra becsülte a kár mértékét.

Vezetéstechnikai hiba?

A HavariaPress úgy tudja, hogy a helikopter vezetője hátszélben próbált leszállni az 1-es terminálnál lévő térségen. A nagy sebességgel érkező gépet a pilóta későn kezdte fékezni, ezért az túl nagy erővel érkezett a földre, így a főrotor beleütődött a faroklégcsavar tartójába. Ennek hatására a faroklégcsavar letörött, a gép pedig elkezdett a főrotor tengelye körül forogni, majd felborult és a rotorja darabokra törött.

Az elsődleges megállapítások szerint a gép fő egységei közül a hajtómű és a hajtáslánc is olyan súlyosan megsérültek, hogy gazdaságosan nem javíthatók. Egyelőre úgy tudni, hogy pénzhiány miatt egyhamar nem tudják pótolni a tönkrement gépet. Az ORFK részéről nem kívánták kommentálni a hírügynökség értesüléseit. 2004. májusában egyébként Siófokon is hasonló módon szenvedett balesetet egy ugyanilyen típusú rendőrségi helikopter: az eset oka akkor is vezetéstechnikai hiba volt, és azt a kiesett gépet sem pótolták.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?