Erzsébet
1 °C
4 °C

A tengerbe zuhant egy utasszállító Szicília partjainál

2005.08.06. 17:20
A tengerbe zuhant a tunéziai légitársaság egyik, kisméretű utasszállítója, feélzetén harminckilenc utassal. A balesetet huszan túlélték, tizennégyen életüket vesztették, öt embert pedig még keresnek. A gép Bari városából a tunéziai Dzserba szigetére tartott, helyszíni jelentések arról számoltak be, hogy a gép tengerbe csapódása után két ember integetett a mentőalakulatoknak a vízből.

A tengerbe zuhant a tunéziai légitársaság kisméretű utasszállító repülőgépe szombaton délután Szicília partjai előtt, a szerencsétlenséget legkevesebb huszonnégy személy túlélte - közölte a palermói kikötői parancsnokság, bár eddig csak húsz utast találtak meg.

A dél-olaszországi Bariból a tunéziai Dzserba üdülőszigetre tartó ATR-72 típusú gép fedélzetén a kikötőparancsnokság adatai szerint 39 utas és háromfős legénység tartózkodott.

Húsz túlélő biztosan van

Tizenkilenc ember vesztette életét a a tengerbe zuhant tunéziai utasszállító repülőgépen - közölte a palermói főügyész. Az amerikai hírügynökségnek telefonon nyilatkozó Piero Grasso közlése szerint a műszaki probléma miatti kényszerleszállás közben szerencsétlenül járt gép utasai közül húszat sikerült sérülten kimenteni a roncsok közül, illetve a tengerből.


Tekintse meg kepeinket!

"Sajnos, időközben emelkedett az áldozatok száma: összesen tizenkilenc ember halt meg, köztük két gyermek" - jelentette ki a főügyész, egyúttal kizárva, hogy a katasztrófát terrorcselekmény okozta volna. Az utasok egytől egyig olaszok voltak: Apulia régióból származó, többnyire fiatal emberek, akik vakációra utaztak volna Tunéziába.

A zuhanás utáni percekben két ember tűnt fel a vízen lebegő gép egyik szárnyán, karjával integetve a helyszínre érkező mentőalakulatoknak. A roncshoz elsőként kiérkező egységek szerint a víz betört a pilótafülkébe, ahol ugyancsak embereket lehetett látni.

A baleset 30 kilométerrel a Gallo-fok előtt történt. A tunéziai légitársaság 1153. számú járatának hajtómű-problémái voltak, ezért a pilóta kényszerleszállást kísérelt meg Palermóban, ám az nem sikerült, és a gép a Földközi-tengerbe csapódott - mondta Nicoletta Tommessile, az olasz légi irányító hivatal szóvivője.

A gép délután 3 óra 24 perckor lépett kapcsolatba a római irányítótoronnyal, és vészhelyzetre hivatkozva leszállási engedélyt kért a palermói légi kikötőben. Tizenhat perccel később a legénység már arról számolt be, hogy a vízen hajtanak végre kényszerleszállást.

Naszádokkal és helikopterekkel mentettek

A palermói kikötői parancsnokság négy naszádot küldött ki a szerencsétlenség helyszínére, és a haditengerészet számos helikoptere is a levegőbe emelkedett, hogy részt vegyen a mentésben. A parton már több tucat mentőautó áll készenlétben a sérült utasokra várva, akiket azután légi úton szállítottak a palermói kórházakba.

A 72 férőhelyes, francia-olasz gyártmányú ATR-72 típusú repülőgépet két propeller hajta, 1989-ben állították üzembe.

Még mindig sokkos állapotban

Még mindig sokkos állapotban vallanak a túlélők a tunéziai repülőgép katasztrófájáról, amely szombaton zuhant a tengerbe Szicília partjai közelében.

A sérültek, akiket egy palermói kórházban ápolnak, arról beszélnek, hogy már a felszálláskor megrendült a bizalmuk a repülőgépben. "Éreztük, hogy valami nincs rendben. A repülőgép kellemetlen zajt hallatott. Aztán, a baleset pillanatában a legénység semmit sem közölt velünk. A motorok leálltak. Egyedül vettük fel mentőmellényeinket. Aztán jött egy brutális, fülsüketítő ütközés" - mondja a 35 éves Rosanna di Cesare még mindig zokogva, üres tekintettel.

"A víz alá merültünk, de nem hagytuk, hogy a roncsok foglyai legyünk. A repülőgép első részében voltam, a törmelékektől szétszaggatott mentőmellényemet elhagytam. Eltört a karom, zúzódásaim vannak a lábaimon, fáj a hátam. De vőlegényemmel, Lucianóval hittünk a megmenekülésben, úsztunk, mindig együtt maradtunk és a segítség nagyon hamar megérkezett."

Rosanna nem tagadja, hogy azóta is "szörnyű képeket" lát sorjázni az agyában és soha nem fogja elfelejteni a katasztrófát.

A többi túlélőnek is az volt az érzése, hogy a repülőgép állapota kívánnivalót hagy maga után, és ezt elmondták az őket felkereső családtagjaiknak is. Maurizio Dipietro, aki menyasszonyával Dzserbába indult bátyját, Gaetanót látogatta meg a kórházban, elmondta, hogy a repülőgép már ránézésre is "öreg" volt és a pár habozott is, hogy felszálljanak rá. A menyasszony, Carmila apja szerint annak köszönhetik megmenekülésüket, hogy egymásba kapaszkodtak, mivel a lány nem tud úszni, ráadásul csak egy mentőmellény jutott kettejüknek.

Toto Cuffaro, Szicília tartományi elnöke maga is meglátogatta a Civico kórházban ápolt 11 sérültet. Az elnök szerint valamennyiük állapota kielégítő, a legsúlyosabb sérüléseket a két pilóta szenvedte.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?