Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

A tengerbe zuhant egy utasszállító Szicília partjainál

2005.08.06. 17:20
A tengerbe zuhant a tunéziai légitársaság egyik, kisméretű utasszállítója, feélzetén harminckilenc utassal. A balesetet huszan túlélték, tizennégyen életüket vesztették, öt embert pedig még keresnek. A gép Bari városából a tunéziai Dzserba szigetére tartott, helyszíni jelentések arról számoltak be, hogy a gép tengerbe csapódása után két ember integetett a mentőalakulatoknak a vízből.

A tengerbe zuhant a tunéziai légitársaság kisméretű utasszállító repülőgépe szombaton délután Szicília partjai előtt, a szerencsétlenséget legkevesebb huszonnégy személy túlélte - közölte a palermói kikötői parancsnokság, bár eddig csak húsz utast találtak meg.

A dél-olaszországi Bariból a tunéziai Dzserba üdülőszigetre tartó ATR-72 típusú gép fedélzetén a kikötőparancsnokság adatai szerint 39 utas és háromfős legénység tartózkodott.

Húsz túlélő biztosan van

Tizenkilenc ember vesztette életét a a tengerbe zuhant tunéziai utasszállító repülőgépen - közölte a palermói főügyész. Az amerikai hírügynökségnek telefonon nyilatkozó Piero Grasso közlése szerint a műszaki probléma miatti kényszerleszállás közben szerencsétlenül járt gép utasai közül húszat sikerült sérülten kimenteni a roncsok közül, illetve a tengerből.


Tekintse meg kepeinket!

"Sajnos, időközben emelkedett az áldozatok száma: összesen tizenkilenc ember halt meg, köztük két gyermek" - jelentette ki a főügyész, egyúttal kizárva, hogy a katasztrófát terrorcselekmény okozta volna. Az utasok egytől egyig olaszok voltak: Apulia régióból származó, többnyire fiatal emberek, akik vakációra utaztak volna Tunéziába.

A zuhanás utáni percekben két ember tűnt fel a vízen lebegő gép egyik szárnyán, karjával integetve a helyszínre érkező mentőalakulatoknak. A roncshoz elsőként kiérkező egységek szerint a víz betört a pilótafülkébe, ahol ugyancsak embereket lehetett látni.

A baleset 30 kilométerrel a Gallo-fok előtt történt. A tunéziai légitársaság 1153. számú járatának hajtómű-problémái voltak, ezért a pilóta kényszerleszállást kísérelt meg Palermóban, ám az nem sikerült, és a gép a Földközi-tengerbe csapódott - mondta Nicoletta Tommessile, az olasz légi irányító hivatal szóvivője.

A gép délután 3 óra 24 perckor lépett kapcsolatba a római irányítótoronnyal, és vészhelyzetre hivatkozva leszállási engedélyt kért a palermói légi kikötőben. Tizenhat perccel később a legénység már arról számolt be, hogy a vízen hajtanak végre kényszerleszállást.

Naszádokkal és helikopterekkel mentettek

A palermói kikötői parancsnokság négy naszádot küldött ki a szerencsétlenség helyszínére, és a haditengerészet számos helikoptere is a levegőbe emelkedett, hogy részt vegyen a mentésben. A parton már több tucat mentőautó áll készenlétben a sérült utasokra várva, akiket azután légi úton szállítottak a palermói kórházakba.

A 72 férőhelyes, francia-olasz gyártmányú ATR-72 típusú repülőgépet két propeller hajta, 1989-ben állították üzembe.

Még mindig sokkos állapotban

Még mindig sokkos állapotban vallanak a túlélők a tunéziai repülőgép katasztrófájáról, amely szombaton zuhant a tengerbe Szicília partjai közelében.

A sérültek, akiket egy palermói kórházban ápolnak, arról beszélnek, hogy már a felszálláskor megrendült a bizalmuk a repülőgépben. "Éreztük, hogy valami nincs rendben. A repülőgép kellemetlen zajt hallatott. Aztán, a baleset pillanatában a legénység semmit sem közölt velünk. A motorok leálltak. Egyedül vettük fel mentőmellényeinket. Aztán jött egy brutális, fülsüketítő ütközés" - mondja a 35 éves Rosanna di Cesare még mindig zokogva, üres tekintettel.

"A víz alá merültünk, de nem hagytuk, hogy a roncsok foglyai legyünk. A repülőgép első részében voltam, a törmelékektől szétszaggatott mentőmellényemet elhagytam. Eltört a karom, zúzódásaim vannak a lábaimon, fáj a hátam. De vőlegényemmel, Lucianóval hittünk a megmenekülésben, úsztunk, mindig együtt maradtunk és a segítség nagyon hamar megérkezett."

Rosanna nem tagadja, hogy azóta is "szörnyű képeket" lát sorjázni az agyában és soha nem fogja elfelejteni a katasztrófát.

A többi túlélőnek is az volt az érzése, hogy a repülőgép állapota kívánnivalót hagy maga után, és ezt elmondták az őket felkereső családtagjaiknak is. Maurizio Dipietro, aki menyasszonyával Dzserbába indult bátyját, Gaetanót látogatta meg a kórházban, elmondta, hogy a repülőgép már ránézésre is "öreg" volt és a pár habozott is, hogy felszálljanak rá. A menyasszony, Carmila apja szerint annak köszönhetik megmenekülésüket, hogy egymásba kapaszkodtak, mivel a lány nem tud úszni, ráadásul csak egy mentőmellény jutott kettejüknek.

Toto Cuffaro, Szicília tartományi elnöke maga is meglátogatta a Civico kórházban ápolt 11 sérültet. Az elnök szerint valamennyiük állapota kielégítő, a legsúlyosabb sérüléseket a két pilóta szenvedte.