Szilárda
-4 °C
3 °C

Halálos áramütés érte a részegen őrjöngő elefántokat

2007.10.23. 19:53
Elpusztult Indiában az a hat elefánt, akik rizssört ittak és beleszaladtak egy elektromos kerítésbe. Az ehhez hasonló balesetek nem példa nélküliek a világ legnagyobb ázsiaielefánt-populációjának helyet adó országban, ahol az elmúlt években az állatok természetes lakóhelyét jelentő több százezer hektárnyi erdő tűnt el az emberi beavatkozás következtében.

Halálos áramütés érte India északi részén azt a hat megvadult ázsiai elefántot, akik rizssört ittak, és ezért őrjöngeni kezdtek, írja a Guardian. Az eset akkor történt, amikor az eredetileg negyvenfős csorda pénteken kiszakított egy elektromos kerítést, miközben kétségbeesetten kutatott élelem után egy Meghalaya állam fővárosához, Shillonghoz közeli falunál. "Még több állat halhatott volna meg, ha a falusiak nem üldözik el őket" - mondta Dipu Mark, egy helyi természetvédő.

Az elefántokról köztudott, hogy nagyon kedvelik az India északi részén törzsi közösségekben készített rizssört. Többek között ezért van annyi áramütéses állatbaleset az ázsiai országban. Három éve már pusztult el négy vadon élő elefánt egy mostanihoz hasonló balesetben, de az előző héten öt ritka oroszlánt is végzetes áramütés ért a nyugat-indai Gir Nemzeti Park határában.

A világon Északkelet-Indiában található a legtöbb vadon élő ázsiai elefánt, csak Assam és Meghalaya államban hétezer van belőlük. "Jó, hogy ilyen sok elefánt van itt, de az állatok természetes lakóhelyének lecsökkenése miatt az egyre kiélezettebb ember-elefánt konfliktusok rémálommá váltak" - mondta Pradyut Bordoloi, Assam állam egyik korábbi természetvédelmi minisztere.

Műholdképek alapján 1996 és 2000 között több mint 280 ezer hektárnyi erdő tűnt el az emberi beavatkozás következtében Assamban, ahol vadon élő elefántok csaknem hatszáz embert öltek meg az elmúlt tizenhat évben.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!