Auguszta
-7 °C
0 °C

Gyephokizó néni lehet a világ legidősebb embere

2006.07.07. 13:32
Fél évszázada vak és manapság tolókocsival közlekedik, de ezt leszámítva makkegészséges Moloko Temo. A dél-afrikai nő a hivatalos papirok szerint 1874. július 4-én, 132 éve született.

Tizenkét évvel idősebb, mint a Guiness rekordok könyve által a világ legöregebb embereként számon tartott, 1986-ban elhunyt Sigecsijo Izumi, állítja egy dél-afrikai asszony. Az ország északi részén, Bochum városában élő Moloko Temo ezt 1988-ban kiállított hivatalos iratokkal tudja igazolni. Ezek szerint 1874. július 4-én, 132 éve született, írja az AFP a Beeld című helyi lapra hivatkozva.

Temónak 8 gyermeke, 29 unokája, 59 dédunokája és 5 ükunokája van. 54 éve vak és már tolószékbe kényszerült, de ezt leszámítva orvosai szerint makkegészséges, írja a Beeld.

Temo a lányával él, aki a francia hírügynökség jelentése szerint 78 éves, azaz, ha minden igaz, anyja 54 éves korában szülte. Temo érdekében egy helyi civil szervezet, az Idős Emberek Fóruma lépett fel.

"Több levelet is írtam a Guiness londoni központjába, de nem reagáltak. Nem tudom, mi mással hívhatnám fel a figyelmüket Temo lenyűgöző életkorára" - nyilatkozta a szervezet elnöke, Tom Boya a Beeldnek. Mint mondta, 2004 óta próbálkozik a Rekordok Könyve kiadójánál.

Boya szerint Temo a sportnak tulajdonítja hosszú életkorát. Főként a gyephokit emelte ki, amit ifjú korában gyakran űzött.

Az AFP jelentése szerint a világ legöregebb embere 116 éves és Ecuadorban él, de erre nem vennénk mérget.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!