Tekla
8 °C
20 °C

A macsók nem sírnak a Licker után

2002.06.18. 19:31
A napi frissítésű online erotikus magazin, a Licker megszűnésével látszólag drámaian csökkent a magyar internet ingyenes pornófelhozatala. A Licker által képviselt testiség szellemisége azonban valószínűleg nem tűnik el végleg, csak átalakul - feltehetően előfizetéses formában reinkarnálódik. Az Index által megkérdezett pornófogyasztók mégsem estek kétségbe, maradt elég ingyenes szexoldal magyar nyelvű feliratozással.
Világtrend, hogy a professzionálisan szerkesztett ingyenes szexoldalak előbb-utóbb fizetőssé válnak, miközben újabb és újabb amatőr pornóoldalak jelennek meg az ingyenes webtárhelyeken, a végtelenségig reciklálva több gigabájtnyi, közkinccsé vált pornófelvételt. Valószínűleg ez történt a Lickerrel is, amely a szerkesztőségi internetelérés megszűnésére hivatkozva húzta le a rolót. Az Index Szexipari Elemzőcsoportja szerint viszont másról van szó: a Licker színvonalán szolgáltatott "felnőtt" tartalomért már előfizetési díjat lehet szedni. A Licker stábját nem sikerült elérni.

L!cker
Hogy az online "felnőttipar" vezeti az e-kereskedelem B2C (business-to-consumer) szegmensét, még akkor is közhely, ha a webkonzulting cégek szívesebben beszélnek másról. Egyes becslések szerint az internet forgalmának közel egyharmadát a nagy sávszélességigényű pornóletöltések generálják. Az internetes pornóipar átvészelte a dotkomcsődöt, sőt prosperálóbb, mint valaha: iparági becslések szerint világszinten évi kétmilliárd dollárral növeli bevételét. A dotkomcsőd után sok tartalomipari dolgozó az online pornóiparban talált munkát. Technológiaigényes műfaj lévén a professzionális szolgáltatás nyújtása igen költséges dolog, mégis megtérül, hiszen a pornó azon kevés online tartalomfajta egyike, amiért a felhasználók valóban hajlandóak fizetni.

Az Index által megkérdezett magyar pornófogyasztók mégsem állnak sorban a kasszánál: szerintük maradt elég ingyenes magyar pornólap a Licker nélkül is. A Machomedia pornóipari szakportál stábja elsősorban a Punci Adult Magazinnal vigasztalódik, de világszínvonalúnak tartják a Mellesleg, a Goldengate, az Ashole, az elp.hu és az adh.ini.hu ingyenes oldalait is. Az Ashole nemrég óta emelt díjas SMS-ben árulja szexvideóit - a Machomedia válságelemzése szerint ez a trend folytatódni fog, ugyanakkor a freewebeken folyamatosan indulnak az új ingyenes szexoldalak.