Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Zsarolják a Lidlt

2006.05.14. 13:53
A Lidl német kiskereskedelmi diszkontcég berlini üzleteiből kivont egyes bébiételeket, egy boltjából pedig az összes lekvárt is levette a polcokról, mert a cég vezetése fenyegető üzenetet kapott.

Mint a Berliner Zeitung hétvégi számában beszámolt róla, a Lidl neckarsulmi központjába állítólag bejelentkezett valaki, azt közölvén, hogy a diszkontlánc berlini üzleteiben az üvegben lévő bébiételek és lekvárok élvezhetetlenek. A rendőrség olyan magyarázatot adott, hogy az áru nem mérgezett, legfeljebb szennyezett. A bébiételek közül az Alete- és a Beba-készítmények lennének érintettek.

Gyanús bébiétel

A férfi napokkal ezelőtt jelentkezett a neckarsulmi központnál, és időközben a Lidl berlini üzleteiben kiszortírozták a hirtelen gyanússá vált árut. Nem tudni, hogy az illetőnek vannak-e követelései a Lidllel szemben, illetve, ha vannak milyenek. A Berliner Zeitung szerint a kedd előtt vásárolt lekvárt és bébiételt vissza lehet vinni a boltba.

A Lidl esete nem egyedülálló, a német élelmiszerkereskedőket már többször zsarolták. Egy évvel ezelőtt Augsburgban 600 ezer eurót követelt egy 38 éves férfi a tejtermékeket forgalmazó Müller cégtől, mert különben, mint mondta, megmérgezi az árut. 2003-ban öt tettes a Metro láncot zsarolta, kétmillió eurót követelve.

Szeszes káposzta

Maga a Lidl is többször volt zsarolás célpontja. Tavaly júniusban egy mérnök sót és denaturált szeszt juttatott vörös káposztába, sajtba és kolbászba. A férfit elfogták és közel öt év börtönbüntetésre ítélték. Azt mondta, hogy anyagi gondjai voltak, ezért próbált kicsikarni 1,2 millió eurót a Lidltől. Idén januárban egy ismeretlen higított sósavat öntött Odol szájvizes üvegekbe, s helyezett el a Lidl három hamburgi üzletében. Állítólag egymillió eurót követelt a vállalattól az illető, akit mind a mai napig nem sikerült elfogni.

A Der Tagesspiegel című fővárosi lap vasárnapi kiadásában feltételezte, hogy a hamburgi elkövető folytatta "munkáját" Berlinben. A cégvezetéshez eljuttatott üzenetében azt állította, hogy kilenc üzletben tette élvezhetetlenné a bébiételeket és a lekvárokat, de nem tudni, hogy a mintegy száz berlini Lidl-üzlet közül melyik kilencben, amennyiben igaz az állítása. Nem ismert, hogy mivel tette esetleg tönkre az ételeket, ami megnehezíti a vegyelemzést. A Der Tagesspiegel tudomása szerint a Lidl összes berlini üzletében megtisztították a polcokat a bébiételektől és a lekvároktól. A rendőrség titokban tartja, hogy mennyi pénzt követel az illető a Lidltől, állítólag nagyobb összegről van szó.