Barátnője fojtogatására buzdította Liebe az egyik székesfehérvári fiút

2008.09.01. 18:26
Személyes adatokkal való visszaélés miatt indult büntetőeljárás az ózdi fojtogató rendező webkamerás vizsgái ügyében, igaz egyelőre nincs még gyanúsított, a rendőrség a Liebe Attilánál lefoglalt számítógépes adathordozók vizsgálata után dönthet a férfi esetleges meggyanúsításáról. Liebe különös színjátszó módszereiről egy székesfehérvári fiatal is beszámolt az Indexnek, megosztva velünk néhány chat-logot és szövegkönyvet.

A rendőrség a hétvégén lépett a fojtogató amatőr színirendező ügyében: a hétfői közlemény szerint büntetőeljárás indult és házkutatásra is sor került. "A Székesfehérvári Rendőrkapitányság személyes adatokkal való visszaélés megalapozott gyanúja miatt indított büntetőeljárást a múlt héten tudomásukra jutott webkamerás színészválogatás ügyében" - áll a kommünikében. A székesfehérvári nyomozók a chat-es naplófájlok, email-üzenetek és a Dornay-féle webkamerás vizsgákon részt vett fiatalok beszámolói alapján alapján úgy látták, hogy legalább a "személyes adatokkal való visszaélés" címszóval megindítható a nyomozás - egyelőre ismeretlen tettes ellen -, mivel ennél konkrétabb bűncselekmény nem történt.

A rendőrök a hétvégén házkutatást tartottak Liebe Attila ózdi lakásán és lefoglalták a férfi számítógépét valamint száznál is több CD-t. A lefoglalt adathordozókat szakértői vizsgálatra elküldték, a szakvéleménytől függően várható Liebe gyanúsítotti kihallgatása.

Dornay kapcsolatfelvevő levele

A rendőrségi vizsgálattal kapcsolatban megtudtuk, hogy Liebe hét székesfehérvári fiatalt - 15-17 éveseket és főként lányokat - környékezett meg augusztusban azzal, hogy az Alternatív Színházi Szövetség tagokat és tehetségeket toboroz, és nagy lehetőség ez, amit nem érdemes kihagyni. Az egyik fiú, aki barátnőjével vett részt a webkamerás vizsgán, az Indexnek elmondta, hogy először Kitti nevű ismerősét kereste meg emailben a Dornay művésznéven bemutatkozó Liebe, majd később a lány baráti körében lévőkkel lépett kapcsolatba.

A fiú beszámolója szerint a magát rendezőnek mondó férfi leírta, hogy az Alternatív Színházi Szövetség pályázaton pénzt nyert színi tanodák létrehozására, és megyénként 25 fiatal tehetséget szeretnének felkarolni. "Úgy magyarázta, azért nem személyesen castingol, mert így pénzt tudnak megspórolni és ingyenessé tudják tenni a képzést."

A képzésről "Dornay" azt állította, hogy tíz szak indul, a tanfolyam kétéves, fél év után lehet szakosodni. "Dornay" azt is elmondta, hogy az ő speciális területe a halál kivitelezése, eljátszása a színpadon. A fiataloknak MSN-en, chaten szervezett webkamerás vizsgát a férfi, a felmérés elméleti és gyakorlati részből állt.

Részlet egy fojtogatós szituáció szövegéből

Az elméleti vizsga abból állt, hogy "Dornay" chaten feltett színházelméleti kérdéseire válaszoltak legjobb tudásuk szerint a fiatalok. Ehhez előzetes felkészülésre nem volt szükség, a készséges rendező, ahol kellett segített a megfelelő válaszok kitalálásában. Ilyen kérdésekre kellett válaszolni a színészet iránt érdeklődő fiúknak, lányoknak: "Szerintetek nehéz-e eljátszani élethűen a halált?" Vagy: "Szerintetek filmen vagy színpadon nehezebb eljátszani a halált?" Vagy: "válassszátok ki a legnehezebben eljátszhatót... lelőnek, leszúrnak, megfojtanak..." Vagy: "Szerintetek mit csinál a kezével az áldozat, akit megfojtanak? Hogyan változnak a mozdulatai az idő múlásával? Milyen az áldozat arca, szeme, szája? Hogyan tudnátok leírni a kiadott hangokat?"

A gyakorlati részben pedig megadott fojtogatós szituációt kellett eljátszani webkamera előtt, a rendező instrukciói alapján. "Én a barátnőmmel játszottam el egy jelenetet, amiben az volt a szituáció, hogy a férjet a felesége a legjobb barátjával megcsalta. Körülbelül 15-20 percig tartott a fojtogatás, több pontos is próbálni kellett, az ádámcsutka, az áll, a nyak alatti részen. A helyzetgyakorlatban a cselekvésen volt a hangsúly, nem annyira a játékon. És ő irogatott közben, hogy erősebben, meg ilyenek és hogy szól, ha elég lesz."

Az iskolai színjátszókörben tag fiú a magyar tanárától hallott először Liebe Attiláról, miután beszámolt neki a furcsa webkamerás castingról, majd az interneten utánanézett a férfi múltjának. Ezután barátaival utánajárt, hogy Székesfehérváron egyik színházban és művházban sem lesznek a Dornay által említett, szeptember közepén kezdődő személyes vizsgák, amiken a legjobbakat választják ki a webkamera előtt már megfelelt jelentkezők közül. Ezután tett bejelentést a rendőrségen.

Liebe egyébként interjút adott az elmúlt napokban az RTL-nek. A neten is megtekinthető beszélgetés során Liebe úgy vélekedett, hogy a sajtó részéről régebben is és most is csak belemagyarázzák a szexuális aberrációt az ő munkájába és a rendőrségen pedig pánikszerűen reagálnak ha meghallják az ő nevét. "Ezt, amit most tettem, én nem érzem bűncselekménynek" - mondta Liebe a riporternek. "2000-ben megfogadtam, hogy színházzal gyakorlatban soha többé nem foglalkozom" - tette hozzá, és elmagyarázta, hogy csak "elméletben írogatok, ez a webkamerás ötlet volt annak idején egy hölgynek amit elfogadtam és még így is megtámadásra kerültem. Most már ezentúl webkamerán keresztül sem, semmi értelme. Szerintem akkor írogatok így, letudom itt ezt a dolgot ennyivel."

Részlet egy chates naplófájlból: rendezői instrukciók

Arra nem tértek ki az interjúban, hogy miért kellett álnéven felvenni a kapcsolatot a fiatalokkal, illetve hogy mi is a helyzet a Liebe által emlegetett Alternatív Színházi Szövetséggel, ami természetesen nem azonos a valóságban is létező Alternatív Színházak Szövetségével. Vasárnap egyébként Nagy András László, a Magyar Szín-Játékos Szövetség elnöke közleményben határolódott el Liebe tevékenységétől, kijelentve, hogy "Liebe (Dornay) Attila nem tagja szövetségünknek, nincsen tudomásunk általa jegyzett színi előadásról sem a múltban sem a jelenben. Tevékenységétől és az általa hangoztatott esztétikai elvektől elhatároljuk magunkat."

Az amatőr színjátszók és –társulatok szakmai szövetségének elnöke az Index érdeklődésére hétfőn elmondta, hogy tudomásuk szerint sem most, sem a nyolcvanas években semmiféle kézzelfogható színházi tevékenységet nem folytatott Liebe, a rendelkezésre álló adatok szerint képzettsége nincs - még B-kategóriás (azaz amatőr) rendezői, színjátszói vizsgája sem. "Az ő esztétikai köntösbe öltöztetett aberrációjának semmi köze a közkézen forgó színházi elvekhez, nézetekhez. A legbosszantóbb, hogy folyton Sztaniszlavszkijra és az ő beleélésre vonatkozó elméleteire hivatkozik, miközben mindaz, amit ő művel, nem más, mint szélhámosság.  • Hírek
  • Hitelkártya