Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Embereket gyógyít Lili, a spániel

2002.12.27. 11:53
Doktor Lili egy kutya, aki jelenlétével, szeretetével segíti a betegek gyógyulását, holott maga is súlyos fogyatékossággal él, sőt: gyógyíthatatlannak vélt betegséggel harcol. A menhelyről kimentett kutya fővárosi óvodákban és idősek otthonában vidítja szeretetével a lakókat.
Lili egy tíz esztendős amerikai cocker spaniel, aki ráadásul úgynevezett "csókaszemmel" - kék és barna szemek együttese -, valamint feltehetően hallási rendellenességgel született. Bár az is lehet, hogy csak késobb veszítette el hallását, ki tudja, hiszen Lili múltját csak találgatni lehet. Zs. Andrea, a mostani gazdája ugyanis nem az első a kis spániel életében.

Menhelyről mentették

"Magam is az állatvédelem területén dolgozom, így tudom, hogy ritkaságnak számít, ha menhelyek egymástól "mentik" az állatokat. Lili nagy valószínűséggel azért kerülhetett az egyik alapítvány telepére, mert az első gazdája meghalt, és nem volt, aki tovább gondozza őt. Ám új helyén méltatlan körülmények között tartották, ezért jobbnak láttam elhozni onnan. Rövid ismeretségünk alatt is annyira a szívemhez nőtt, hogy már nem tudtam őt csak úgy otthagyni a saját telepünkön sem, hazavittem, és azóta elválaszthatatlanok vagyunk egymástól".

Leviszi a vérnyomást

Világszerte kezdik fölismerni az orvosok, hogy az állatok jelenléte segít a betegek felépülésében. Műszeres vizsgálatok igazolják, hogy az ember ölében doromboló macska képes húsz higanymilliméterrel csökkenteni a magas vérnyomást. Cukorbetegeknél a vércukorszint beállítása vált egyszerűbbé azáltal, hogy kutya került a családba. Vakoknál egy vezető kutya barátsága képes megszüntetni a depressziót. A szellemi fogyatékosokat a kedvenc állat jelenléte segíti érzelmeik kifejezésében.

Nyugodt kutyák előnyben

"Nincs igazán fajtához kötve, hogy melyik kutya alkalmas leginkább a gyógyításra, bár kétségtelenül vannak helyzetek, amelyekben a kutyának az átlagosnál is nagyobb tűrőképességgel kell rendelkeznie. Az autista gyerekek például gyakran elég szélsőséges érzelmi megnyilvánulásokra is képesek, és ezt bizony kevés állat viselné el. A tapasztalatok alapján a golden retrieverek a legalkalmasabb partnerei az autistáknak" -osztja meg tudását velünk Zs. Andrea.

A Rex Alapítvány által megmentett Lili az első magyar "doki kutyaként" járja a főváros intézményeit. A terápiás eb óvodákba és idősek otthonába viszi a gyógyító szeretetet. Az állat ugyanis rendkívüli szelídségével és szeretetével valóban csodákat képes tenni. Páciensei - korosztálytól függetlenül - imádják őt, és csak azt sajnálják, hogy nem tud a heti látogatásokon kívül hosszabb időt bent tölteni náluk.

"Liliről tudni kell, hogy lassan egy éve már nyugdíjba kellett vonulnia. Egy évvel ezelőtt rosszindulatú daganatot találtak a szervezetében, és az orvosok csak néhány hetet jósoltak neki" - állítja a gazdi. - "Ám a gyors és szakszerű orvosi beavatkozásnak, valamint a kutya kiegyensúlyozott és nyugodt természetének hála, Lili szervezete felül tudott kerekedni a kóron, sot ma már annyira jól van, hogy lassan újra látogathatja az intézményeket is. Azt hiszem, a számára is a legjobb orvosság, ha ismét emberek között lehet".