Hortenzia, Gergő
-2 °C
8 °C

Nem jár egymilliárd az olaszliszkai lincselés gyanúsítottjának

2007.10.12. 10:47
A bíróság elutasította annak az olaszliszkai férfinak a keresetét, aki az ügyészség, illetve a bíróság által tettére használt "lincselés" megfogalmazást kifogásolta, és emiatt 1,1 milliárd forintos kártérítési-pert indított.

A Miskolci Városi Bíróság elsőfokú ítéletében elutasította az olaszliszkai brutális emberölés egyik gyanúsítottjának keresetét, aki magának százmillió forintos kártérítést kért, mivel a bűncselekményre, amit a gyanú szerint elkövetett, mind az ügyészség, mind a bíróság a lincselés szót használta.

Az olaszliszkai lincselést kiváltó közúti balesetben könnyebben megsérült kislány apja még februárban nyújtott be keresetet két ügyész és egy bíró ellen a lincselés kifejezés használata miatt. A kereset szerint a lincselés szó használatával jelentős mértékben megsértették személyiségi jogait. Gyury József Gergely, a keresetet benyújtó gyanúsított ügyvédje szerint, ami Olaszliszkán történt az nem lincselés volt, ráadásul a büntető törvénykönyvben nem is szerepel ilyen tétel.

A gyanúsított a százmillión túl egymilliárd forintot is követelt, azt azonban nem magának, hanem közhasznú dolgokra, főként a cigány gyermekek oktatására szánta volna. Az ügyvéd és védence korábban kijelentették, hogy rágalmazás miatt nyolc újság ellen is pert indítanak, mert azok szalagcímeikben felhasználták a lincselés szót. Gyury József Gergely az Indexnek akkor elmondta, hogy a perek befejeztével a "jobb- és baloldali újságok" egyaránt számolhatnak a kártérítési igényekkel.

A kártérítési kereset miatt több cigányszervezet is bírálta a férfit és ügyvédjét, mondván hogy nemcsak az olaszliszkai, hanem az egész ország romáinak és a cigányság megítélésének ártanak vele. A gyanúsított végül júliusban azt mondta, nem akar további feszültséget a romákkal szemben, ezért eláll a pertől. Szeptemberben azonban kiderült, hogy a kereset mégsem lett visszavonva, legalábbis a bírósághoz nem érkezett ilyen értesítés, feltehetőleg az ügyvéd nem is tudott róla, hogy védence visszavonta a keresetet. A per tehát megindult.

Erőszakos önbíráskodás

A bíróság ítéletében az Akadémiai Kiadó Magyar Értelmező Kéziszótára segítségével támasztotta alá, hogy a lincselés szó pontosan ráillik arra, amit a férfi a gyanú szerint elkövetett, és nincs olyan értelme, ami az elkövetőt faji vagy vallási módon hátrányosan megkülönböztetné, személyiségi jogaiban sértené. A szótár rövid definíciója szerint akkor lehet lincselésről beszélni, amikor egy "nekivadult tömeg erőszakos önbíráskodást gyakorol, gyilkol".

A bíróság tehát első fokon a gyanúsított személyhez fűződő jog megsértése miatt benyújtott kerestét elutasította. Bár a tárgyaláson nem jelentek meg sem a felperesek, sem az alperesek, a bíróság meghozhatta az elsőfokú ítéletet. Az ítélet ellen még fellebbezhet a gyanúsított és ügyvédje, így a döntés még nem jogerős.

Az olaszliszkai halálos lincselés nyomozását egyébként egy héttel ezelőtt zárta le a rendőrség. A nyolc gyanúsított ellen összegyűlt bizonyítékokat és iratokat vádemelési javaslattal elküldték az ügyészségnek. Mint ismeretes, 2006. októberében többen agyonvertek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Olaszliszkán egy tanárt, akiről azt gondolták, hogy elgázolt autójával egy helybéli gyereket.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?