Sámuel, Hajna
21 °C
32 °C

Nem jár egymilliárd az olaszliszkai lincselés gyanúsítottjának

2007.10.12. 10:47
A bíróság elutasította annak az olaszliszkai férfinak a keresetét, aki az ügyészség, illetve a bíróság által tettére használt "lincselés" megfogalmazást kifogásolta, és emiatt 1,1 milliárd forintos kártérítési-pert indított.

A Miskolci Városi Bíróság elsőfokú ítéletében elutasította az olaszliszkai brutális emberölés egyik gyanúsítottjának keresetét, aki magának százmillió forintos kártérítést kért, mivel a bűncselekményre, amit a gyanú szerint elkövetett, mind az ügyészség, mind a bíróság a lincselés szót használta.

Az olaszliszkai lincselést kiváltó közúti balesetben könnyebben megsérült kislány apja még februárban nyújtott be keresetet két ügyész és egy bíró ellen a lincselés kifejezés használata miatt. A kereset szerint a lincselés szó használatával jelentős mértékben megsértették személyiségi jogait. Gyury József Gergely, a keresetet benyújtó gyanúsított ügyvédje szerint, ami Olaszliszkán történt az nem lincselés volt, ráadásul a büntető törvénykönyvben nem is szerepel ilyen tétel.

A gyanúsított a százmillión túl egymilliárd forintot is követelt, azt azonban nem magának, hanem közhasznú dolgokra, főként a cigány gyermekek oktatására szánta volna. Az ügyvéd és védence korábban kijelentették, hogy rágalmazás miatt nyolc újság ellen is pert indítanak, mert azok szalagcímeikben felhasználták a lincselés szót. Gyury József Gergely az Indexnek akkor elmondta, hogy a perek befejeztével a "jobb- és baloldali újságok" egyaránt számolhatnak a kártérítési igényekkel.

A kártérítési kereset miatt több cigányszervezet is bírálta a férfit és ügyvédjét, mondván hogy nemcsak az olaszliszkai, hanem az egész ország romáinak és a cigányság megítélésének ártanak vele. A gyanúsított végül júliusban azt mondta, nem akar további feszültséget a romákkal szemben, ezért eláll a pertől. Szeptemberben azonban kiderült, hogy a kereset mégsem lett visszavonva, legalábbis a bírósághoz nem érkezett ilyen értesítés, feltehetőleg az ügyvéd nem is tudott róla, hogy védence visszavonta a keresetet. A per tehát megindult.

Erőszakos önbíráskodás

A bíróság ítéletében az Akadémiai Kiadó Magyar Értelmező Kéziszótára segítségével támasztotta alá, hogy a lincselés szó pontosan ráillik arra, amit a férfi a gyanú szerint elkövetett, és nincs olyan értelme, ami az elkövetőt faji vagy vallási módon hátrányosan megkülönböztetné, személyiségi jogaiban sértené. A szótár rövid definíciója szerint akkor lehet lincselésről beszélni, amikor egy "nekivadult tömeg erőszakos önbíráskodást gyakorol, gyilkol".

A bíróság tehát első fokon a gyanúsított személyhez fűződő jog megsértése miatt benyújtott kerestét elutasította. Bár a tárgyaláson nem jelentek meg sem a felperesek, sem az alperesek, a bíróság meghozhatta az elsőfokú ítéletet. Az ítélet ellen még fellebbezhet a gyanúsított és ügyvédje, így a döntés még nem jogerős.

Az olaszliszkai halálos lincselés nyomozását egyébként egy héttel ezelőtt zárta le a rendőrség. A nyolc gyanúsított ellen összegyűlt bizonyítékokat és iratokat vádemelési javaslattal elküldték az ügyészségnek. Mint ismeretes, 2006. októberében többen agyonvertek a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Olaszliszkán egy tanárt, akiről azt gondolták, hogy elgázolt autójával egy helybéli gyereket.