Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Linda forever

2000.11.12. 12:26
Esőköpeny, robogó és sikoltozás nélkül újra Lindát forgat a királyi tévé. Budapestet apokalipszis fenyegeti, mert forgalomba került egy olyan kábítószer, mely a fiatalokat dühöngő őrültekké és gyilkosokká teszi. Linda a kábítószerterjesztő hálózat fejére vadászik, még mielőtt az elvadult, a törzsfejlődés korábbi szakaszába került emberek ellepnék a várost. Az egyetlen történetből álló ötrészes sorozatot a jövő év elején láthatjuk a Magyar Televízióban.
Linda! Erre a szóra mindenkinek egy dallam ugrik be, mialatt Görbe Nóra sárga esőköpenyben, robogójával száguld Budapest utcáin. A sorozat újraéled.

A szappanoperák és tévéjátékok között egy nézhető, közönséget is érdeklő történetet szeretnének képernyőre vinni - mondta el lapunknak Silló Sándor, a produkció rendezője.

Linda az intellektuális

A nagysikerű sorozatból megismert Linda egy komoly, megfontolt, intellektuális nő lett, aki ezoterikával, pszichológiával, és távolkeleti tudományokkal foglalkozik. Sikoltozni nem fog, mert az egy bizonyos karate stílus velejárója, most pedig az aikido harcművészet képviselője lesz.

Görbe Nóra, a komoly, megfontolt nő
Robogó már nincs, helyette egy amerikai Chevrolet mikrobusszal jár, ami egyszerre lakás és keleti szentély. Amerikából érkezik haza, újra beosztják az életvédelmisekhez, de a mentalitása és távolkeleti megérzései a racionális magyar rendőrségben újabb konfliktus forrása lesz.

Apokalipszis fenyegeti Budapestet

Sokat változott az ország és az emberek. Már nagyon piti lenne ugyanazokat a gengsztereket üldözni, mint tíz évvel ezelőtt. Budapestet most apokalipszis fenyegeti, ennél kevesebbel az amerikai kollégák sem érnék be - folytatta a rendező. A történet szerint egy olyan kábítószer kerül forgalomba, melynek mellékhatásaként a fiatalok ölni és gyújtogatni kezdenek. Linda a kábítószerterjesztő hálózat fejére vadászik, még mielőtt az elvadult, a törzsfejlődés korábbi szakaszába került emberek ellepnék a várost.

Borbély László a forgatókönyv olvasása közben jókat kuncogott
A film szereplőgárdája is teljesen megújult. Eltelt tíz év, a rendőrségben sem ugyanazok az emberek ülnek. A sorozatban viszont újra találkozhatunk az örök vőlegény Szerednyei Bélával és Bodrogi Gyulával, a papával is.

A forgatáson...

A rendőrség Teve utcai palotájában is vettek fel jeleneteket, a forgatás miatt még az internet-rendőrség munkája is szünetelt. Az Index szigorú feltételekkel ugyan, de bejutott. A művésznő megérkezése után a rendező-asszisztens határozott fellépéssel közölte, hogy nem szeretné viszontlátni digitális fotón Görbe Nórát jelmeze nélkül, a vállig felgyűrt rövid ujjú fehér pólójában.

Valami koncentrációs tablettát kéne beszedni - üvölt a rendező, miután még mindig nem sikerült összehozni a jelenetet. A magyar és az amerikai filmek forgatása között itt látszik az alapvető különbség. Nem fordulhatna olyan elő, hogy egy színész, vagy statiszta nem bírja megjegyezni, mikor kell elindulnia, vagy megszólalnia.

,,Maga Linda, az FBI üdvöskéje, a magyar rendőrség megmentője?"
A munka viszont jó hangulatban folyt, és ez nagyon fontos. Borbély László halk beszólásai és kuncogásai kimondottan jó háttért teremtettek. Apróbb gondok mindig előjöttek, hol az egyik hölgy szereplő magas sarkú cipője törött el, hol a néma statiszta nem akart megszólalni háromezerért.

A film és a valóság közti különbség a forgatás helyszínén is megmutatkozott. Míg a filmesek által berendezett íróasztalon bűnözők arcképei, profiljai voltak láthatók, addig az iroda másik felében, a valódi rendőröknél brutálisan meggyilkolt emberek testeit, bomlásnak indult koponyáit ábrázoló képek díszítették az asztalt. Ezeket a stáb hölgy tagjai elborzadva nézegették, és keresték az itt dolgozók gyermekeiknek, családjainak képét, de nem találták.

Titkosszolgálati eszközöket is igénybe véve sikerült megszerezni a forgatókönyvet

DOKI:
Feltételezéseim szerint az új drog a hüllőagyat hozza hiperaktivitásba, leépíti a kulturális gátakat, és elnyomja az agy többi részét, miközben felszabadítja az R-komplexumnak azokat a folyamatait, amelyeket nappal túlnyomórészt elnyom a nekortex, s normális esetben csak az álom REM-fázisában jelennek meg, amikor a bal agyfélteke gátló funkciói nagyrészt ki vannak kapcsolva...

MONO:
Fantasztikus.

KOVÁCH:
Lenyűgöző vagy Dodikám de szerintem közölünk ma senki nem akar lediplomázni elmegyógyászatból, úgyhogy térjél a lényegre, légy szíves...

Silló Sándor rendező instruálja Rejk László operatőrt
DOKI:
(sértetten) Kérlek, ahogy parancsolod. A lényeg csak annyi, hogy az új szer minden eddig ismert drognál veszélyesebb, szóval jó lesz ha siettek, mielőtt tini-dínók lepik el a várost.

MONÓ:
Tini-dínók, ez jó.

DOKI:
Nem olyan vicces... És van még egy érdekes újságom. Az erdőben talált lábak közül kettő az egyik Fekete-fiúé, de a másik kettő eredetileg egy ötvennégy éves dabasi traktoroshoz tartozott, akinek a hulláját öt napja lopták ki a Szent István kórház proszektúrájáról. Tíz perce jelentették, hogy meglett a traktoros felsőteste is. Csepelnél fogták ki a Dunából. Egy, a rómairól elkötött kenun úszott lefelé... Na erre varrjál gombot, Bandikám.

KOVÁCH:
A jó anyjukat!

A hangmérnök:
,,Ablakot becsukni, frigót kikapcsolni!"
OBERMAYER:
Mintha szándékosan szórakozna velünk valaki. Valaki, aki nem kicsiben játszik.

KOVÁCH:
Ezt hogy érti?

OBERMAYER:
(zavartan) Hát nem?... Hogy külön a felsőtestek, meg másvalakinek a lábai, ilyen demonstratíven... Mintha valaki kérkedni akarna, hogy azt csinálok, amit csak akarok, úgysem kaptok el.

KOVÁCH:
A kollégáknak kicsit élénk a fantáziája.

LINDA:
Higgye el főnök, hogy a drog és a gyilkossági ügyek összetartoznak, érzem. Ha ezeket az eseteket összevennénk, talán többre jutnánk. És ezek az emberölések épp olyan elképesztően brutálisak, mint a drog hatása.

Apróbb gondok mindig előfordulnak
KOVÁCH:
Minden gyilkosság brutális.

LINDA:
Azért vannak fokozatok.

KOVÁCH:
Meg rendfokozatok. Úgyhogy ha megengedi a kisasszony, bizonyos kérdéseket talán majd én döntök el.

LINDA:
Valami irracionalitást gyanítok az egész mögött. Valami olyan irracionális brutalitást, mely szándékosan elfedi az események logikáját. Szóval, hogy ,,őrült beszéd, de van benne rendszer".

MONÓ:
Milyen őrült beszéd?

Statiszta háromezerért
OBERMAYAER:
Te vonulj kolostorba, Ofélia.

KOVÁCH:
Irracionalitást gyanítani, az a legkönnyebb, mert akkor ugye gondolkodni, az apró részleteket egymás mellé rakosgatni nem is kell. Innen már csak egy lépés, hogy jósnőket, meg halottlátókat alkalmazzunk. Az tetszene magának, ugye? Bazári majmokat akarnak maguk csinálni belőle, vagy micsodát?

LINDA:
Én nem ezt mondtam. Szándékosan nem akar megérteni?

Jövőre hatalmas nézettséggel a Magyar Televízióban

Az ötvennapos forgatás hamarosan befejeződik. Az ötször ötvenperces rész egyetlen történet lesz, melyet az év elején - legkésőbb februárban - vetítenek a Magyar Televízió főműsoridejében. Nézettségben meg akarják közelíteni a kereskedelmi tévéket - mondta határozott elképzeléssel a rendező, és ez nem lehetetlen, mert több lesz egy olyan szappanoperánál, melyet a nézők nagykanállal esznek napi tizennyolc órában.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!