Gerzson
-3 °C
2 °C

Bármikor ölhetnek az üvegezett ajtók

2007.06.01. 12:50
Két évvel ezelőtt volt utoljára hatósági ellenőrzés a nyíregyházi mezőgazdasági szakközépiskolában, ahol csütörtök délelőtt olyan szerencsétlenül esett bele egy üvegtáblába egy diák, hogy a helyszínen belehalt sérüléseibe. A csaknem két négyzetméteres üveglap öt milliméter vastag volt, azt majd a szakértők állapítják meg, hogy az ilyen méretezésű üveg megfelel-e a biztonsági elvárásoknak. Egységes szabályozás mindenesetre nincs.

Mindenki értetlenül áll a nyíregyházi Lippai János Szakközépiskola és Szakiskolában történt halálos baleset előtt. A tizedikes Sz. Balázs csütörtökön délelőtt megbotlott a lépcsőn, és fejjel belesett egy üvegablakba. Az összetört ablaktábla egyik darabja akkora sebet ejtett a nyakán, hogy a diák pár perc alatt elvérzett.

Történt már hasonló halálos baleset Magyarországon, és az Index úgy tudja, hogy az iskola oldalsó bejáratánál sem ez volt az első eset, korábban is betört már párszor az üveg, de eddig nem történt ilyen súlyos tragédia. Többek között ezért is felvetődik a kérdés, hogy megelőzhető lett-e volna a 17 éves fiú halála.

Edzett, laminált vagy elég vastag

Az iskola 1996-ban települt a jelenlegi helyére, a szocreál épület csupa üveg és beton, a fémkeretes főbejárat is hatalmas üvegtáblákból áll. Külföldön több országban is létezik építési előírás arra, hogy iskolákban, hivatalokban, nagy forgalmú nyilvános helyeken csak edzett (azaz apró, életlen szilánkokra széteső) vagy laminált (azaz védőfóliával ellátott, repedés esetén is egyben maradó) üvegből szabad a kritikus pontokon lévő üvegfelületeket kialakítani. Megoldásként lehetne említeni a drótüveg alkalmazását, vagy rács felszerelését is.

A tragédia helyszíne
A tragédia helyszíne (Fotó: Szabolcs Online)

Magyarországon nincs ilyen szabvány vagy előírás arra, hogy milyen üveget kell beépíteni a közintézmények, nyilvános épületek ajtóiba, ablakaiba, tájékoztatta az Indexet Massányi Tibor, igazságügyi építész szakértő. A szakember szerint a szakma igényesebb része a német vagy osztrák előírásokhoz tartja magát. Az, hogy milyen üveget építenek be az adott helyre, nagyban függ attól, hogy milyen funkciót tölt majd be. Az ilyen nagy felületű ajtó-, vagy ablaküvegek esetében az a lényeges, hogy a nyílászáró gyártója által előírt vastagságú üveget rakjanak a keretbe. Ha 5-6 milliméteresnél vékonyabb az üveglap, akkor bizony könnyen betörik.

Minden rendben

A rendőrség továbbra is közigazgatási eljárásban vizsgálja a történteket, ennek befejezésére 30 napja van a hatóságnak, mondta Fülöp Gergely hadnagy, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense. A rendőrség szakértői vizsgálatokat is kért, az elsődleges szakvélemény szerint az iskola épülete mindenben megfelelt a szakhatósági előírásoknak. A közintézmények építését, átalakítását, működését több hatóság is ellenőrzi. Az iskolában legutóbb két évvel ezelőtt volt ellenőrzés, akkor mindent rendben találtak.

Az iskola bejárata
Az iskola főbejárata, ugyanolyan veszélyforrás (forrás: www.lippaij.sulinet.hu)

A szerencsétlenül járt diák egyébként nem az ajtószárnyba, hanem a bejárat részét képező, az ajtó melletti csaknem két négyzetméteres, körülbelül 175x100 centiméteres ablakba esett bele. Ebben 5 mm-es üveg volt, mondta Fülöp Gergely. "Az eddigi semmilyen adat nem utal arra, hogy lenne felelőse a balesetnek, hogy mulasztás vagy szabálysértés történt volna" - mondta a rendőrségi sajtós. Ha mégis kiderülne ennek az ellenkezője, akkor büntetőeljárás indul, tette hozzá a hadnagy.