Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A BBC szerint nincs Loch Ness-i szörny

2003.07.28. 06:10
A világ legtekintélyesebbjei közé tartozó brit BBC televízió egy kutatócsoportja azt állítja, bebizonyította, hogy a Loch Ness-i szörny nem létezik.
A televízióban vasárnap vetítették azt a filmet, amely bemutatta, amint a kutatócsoport több mint 600 különböző világító- és más berendezéssel, műholdas technikával végigkutatja a világhírű skóciai tavat a sárkányszerűnek elképzelt szörny megtalálása érdekében. A csoport azonban nem bukkant a szörny nyomaira.

A korábbi beszámolókból a szakértők arra következtettek, hogy a szörny, ha valóban létezik, egy tengeri őshüllőféleség lehet, amelynek faja elvileg kihalt a dinoszauruszokkal. A csoport arról is meggyőződött, hogy ilyesfajta állat elvileg élhetett a Loch Ness-i hideg vízben annak ellenére, hogy ezek a hüllők szívesebben úszkáltak délebbi tengerek vizében.

A kutatók ezúttal a ma élő vízi hüllők szokásai alapján igyekeztek következtetni arra, milyen jelekből és módszerrel ismerhetik fel a feltételezett őshüllőt. Ennek érdekében előtanulmányokat végeztek ausztráliai vizeken, krokodilok és teknősök csoportjait tanulmányozva. E tapasztalatok birtokában Loch Nessben egyebek között a szörny tüdőműködését próbálták észlelni korszerű berendezésekkel, de sikertelenül, egyetlen nagy élő állat jelenlétét sem tudták kimutatni.