Piroska
3 °C
3 °C

Hatvan nap elzárást kapott az iskolakerülők anyja

2002.05.27. 16:18
Hatott ránk az anyánkra kiszabott börtönbüntetés - véli az a két lány, akik édesanyját hatvannapi elzárásra ítélte a bíróság iskolakerülésük miatt. A büntetést később huszonnyolc napra mérsékelték. A Liberális Demokraták képviselője szerint értelmetlen a "drákói" büntetés.
Bevált a büntetés - nyilatkozta az a két lány a BBC-nek, akik édesanyját hatvan napi elzárásra ítélte az angliai Banbury bírósága, amiért nem tudta megakadályozni gyermekei iskolakerülését. A két lány azóta rendszeresen jár iskolába. Patrica Amos, a lányok anyja egyébként múlt héten szabadult, miután a fellebbviteli bíróság huszonnyolc napra mérsékelte büntetését.

Ösztönözte őket anyjuk büntetése

Lányai, a 15 éves Emma és a 13 éves Jackie elmondta: az, hogy anyjukat a rács mögött látták, ösztönzőleg hatott iskolába járási szokásaikra. Megfogadták azt is, hogy soha többé nem lesznek iskolakerülők. Amikor a nővérem felhívott, hogy anyut lecsukták, mert nem jártunk iskolába, elsírtam magam - nyilatkozta Emma Amos a BBC-nek. Mint mondta, nagyanyja halála és az őt érő iskolai zaklatások miatt kezdte kerülni az iskolát.

Ugyanezekből az okokból döntött az iskolakerülés mellett a fiatalabbik testvér is. Anyánk nem sokat tudott tenni azért, hogy rávegyen minket az iskolába járásra - nyilatkozta. Idősebb nővérük véleménye szerint bár a büntetés túlzottan szigorú volt, és az esetek többségében valószínűleg nem is vált volna be, húgaira mégis jó hatással volt.

Drákói szigor

A törvényt be kell tartatni - nyilatkozta az esetről William Atkinson, a nyugat-londoni Phoenix gimnázium vezető tanára. A Liberális Demokrata Párt tanügyi szóvivője, Phil Willis szerint az ítélet "drákói" volt. Túl egyszerű a drákói, dickensi megoldást választani a mélyen gyökerező problémákra - nyilatkozta Willis a BBC-nek.

Patrica Amost a bíróság azért ítélte el, mert nem tudta megakadályozni lányai iskolakerülését. Nagyobbik lánya csupán a tanórák 29, fiatalabbik lánya az órák 34 százalékán vett részt. Banbury bírósága volt az első, amelyik ilyen típusú ítéletet hozott.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!