Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Hatvan nap elzárást kapott az iskolakerülők anyja

2002.05.27. 16:18
Hatott ránk az anyánkra kiszabott börtönbüntetés - véli az a két lány, akik édesanyját hatvannapi elzárásra ítélte a bíróság iskolakerülésük miatt. A büntetést később huszonnyolc napra mérsékelték. A Liberális Demokraták képviselője szerint értelmetlen a "drákói" büntetés.
Bevált a büntetés - nyilatkozta az a két lány a BBC-nek, akik édesanyját hatvan napi elzárásra ítélte az angliai Banbury bírósága, amiért nem tudta megakadályozni gyermekei iskolakerülését. A két lány azóta rendszeresen jár iskolába. Patrica Amos, a lányok anyja egyébként múlt héten szabadult, miután a fellebbviteli bíróság huszonnyolc napra mérsékelte büntetését.

Ösztönözte őket anyjuk büntetése

Lányai, a 15 éves Emma és a 13 éves Jackie elmondta: az, hogy anyjukat a rács mögött látták, ösztönzőleg hatott iskolába járási szokásaikra. Megfogadták azt is, hogy soha többé nem lesznek iskolakerülők. Amikor a nővérem felhívott, hogy anyut lecsukták, mert nem jártunk iskolába, elsírtam magam - nyilatkozta Emma Amos a BBC-nek. Mint mondta, nagyanyja halála és az őt érő iskolai zaklatások miatt kezdte kerülni az iskolát.

Ugyanezekből az okokból döntött az iskolakerülés mellett a fiatalabbik testvér is. Anyánk nem sokat tudott tenni azért, hogy rávegyen minket az iskolába járásra - nyilatkozta. Idősebb nővérük véleménye szerint bár a büntetés túlzottan szigorú volt, és az esetek többségében valószínűleg nem is vált volna be, húgaira mégis jó hatással volt.

Drákói szigor

A törvényt be kell tartatni - nyilatkozta az esetről William Atkinson, a nyugat-londoni Phoenix gimnázium vezető tanára. A Liberális Demokrata Párt tanügyi szóvivője, Phil Willis szerint az ítélet "drákói" volt. Túl egyszerű a drákói, dickensi megoldást választani a mélyen gyökerező problémákra - nyilatkozta Willis a BBC-nek.

Patrica Amost a bíróság azért ítélte el, mert nem tudta megakadályozni lányai iskolakerülését. Nagyobbik lánya csupán a tanórák 29, fiatalabbik lánya az órák 34 százalékán vett részt. Banbury bírósága volt az első, amelyik ilyen típusú ítéletet hozott.