Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Felgyújtották Anglia leghíresebb hajóját, a Cutty Sarkot

2007.05.21. 11:17
Szinte teljesen kiégett hétfő délelőttre a Cutty Sark, a brit kereskedelmi hajózás leghíresebb és leggyorsabb vitorlása, jóllehet az éppen folyó restaurálási munkák miatt eredeti felszerelésének zöme nem volt a hajótestben. Valószínűleg gyújtogatás történt.

Hétfőn kora reggel lángok csaptak fel a délkelet-londoni Greenwich szárazdokkjában, a most már műemlékként álló turistalátványosság fedélzetén, a Cutty Sarkon. A tűzoltók kétórás küzdelemmel fékezték meg a tűzvészt, amely a hajótest teljes hosszában pusztított.


A rendőrség képviselője az első, hétfő délelőtti helyszíni sajtótájékoztatón nem zárta ki egyértelműen a szándékos gyújtogatás lehetőségét. Elmondása szerint a térfigyelő kamerák felvételein "emberek mozognak" a hajó körül a tűz kitörésének idején, és miután a hajó kigyulladt, egy ezüstszínű autó távozott nagy sebességgel a helyszínről.

Az 1869-ben, Skóciában épített, 65 méter hosszú, csaknem ezer tonnás Cutty Sark a brit kereskedelmi tengerhajózás jelképe; sokak szerint a világ leghíresebb vitorlása. Az úgynevezett clipper osztályú háromárbocos kezdetben teát szállított Kínából Angliába a Jóreménység fokának megkerülésével, és évről évre sebességi rekordokat döntött. Ezt a hajótest különlegesen ívelt, keskeny formája és a rendkívül nagy vitorlafelület tette lehetővé.

Később gyapjúszállításra használták Ausztrália és Anglia között, majd portugál hajóstársaságoknak adták el. A XX. század húszas éveiben került vissza angol tulajdonba. Helyreállították, és egy ideig kiképző hajóként használták. Jelenlegi helyén, a greenwichi tengerészeti múzeum melletti szárazdokkban 1954 óta áll; azóta 15 millió turista kereste fel.


Szerencse a szerencsétlenségben, hogy éppen tavaly kezdték el a hajó teljes, 25 millió font költségvetésű restaurálását, amelynek keretében az eredeti felszerelés 80 százalékát, közte az árbocokat, a kormánykereket és a híres orrdíszt is eltávolították a fedélzetről. A hajótest a hétfői tűzben súlyosan megrongálódott ugyan, de a tengerészeti műemléket gondozó Cutty Sark Trust szerint helyreállítható. A társaság képviselője mindazonáltal a helyszínen kijelentette, hogy a tűz "jelentős mértékben visszaveti" a felújítási munkálatokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!