Aliz
6 °C
14 °C

Huszonhat évet ült ártatlanul

2002.06.26. 17:23
Huszonhat évet töltött börtönben egy boltos meggyilkolásával vádolt férfi, ám a fellebbviteli bíróság megsemmisítette az eredeti döntést.
Egy kelet-londoni boltos felgyújtásáért börtönözték be még 1976-ban az ír származású Frank Johnsont. A jelenleg 66 éves férfit azért mentette fel a fellebbviteli bíróság szerdán, mert nem találták kellően megalapozottnak a vádat, ami alapján a férfit elítélték. A tárgyalás során ugyanis nem vették figyelembe, hogy a férfi mentális zavarokkal küszködött abban az időben. A döntés értelmében Johnson kártérítést is követelhet az államtól a börtönben töltött időért.

Végig ártatlannak vallotta magát

Johnson végig kitartott amellett, hogy nem ő gyújtotta fel Jack Sheridan boltost 1975 február 3-án, aki pár héttel később belehalt sérüléseibe. Johnson visszautasította a feltételes szabadlábra helyezést is, mert ragaszkodott hozzá, hogy ő ártatlan. Pedig ha él ezzel a lehetőséggel, akkor már évekkel ezelőtt elhagyhatta volna a börtönt.

Az elítélt ügyét egy feltételezett bírói tévedésekkel foglalkozó bizottság terjesztette a londoni felsőbíróság elé.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?