Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Veszteséges a London Szeme

2001.05.06. 20:54
Több milliós látogatottsága ellenére veszteségesen működött fennállása első évében a világ egyik legnagyobb, 130 méteres óriáskereke, amely tavaly márciusban nyílt meg London központjában.
Veszteséges a világ legnagyobb kilátókereke
fotó: EPA
A British Airways légtársaság pénzéből felépített Temze-parti attrakció a most nyilvánosságra került eredménybeszámoló szerint 8 millió font adózás előtti veszteséget termelt, jóllehet egy év alatt 3,5 millióan keresték fel, s 25,4 millió font bevétele volt a működtető társaságnak, a London Eye Companynek.

Az első tíz hónapban még 5,46 millió font működési profitot hozott a London szemének keresztelt, a brit parlamenttel szemközt felállított kerék, de az építésre felvett hitelek kamatai veszteségbe fordították a 12 havi eredményt.

A London Eye indulását sem kísérte sok szerencse: a British Airways eredeti tervei szerint a zárt kabinok első utasai már a 2000. év beköszöntét is a magasban élhették volna át, de a számtalan műszaki probléma miatt három hónapot csúszott az átadás.

Fennállásának első évében a British Airways által megálmodott és finanszírozásával megvalósult London Eye 9.855 fordulatot tett meg, így 32 légkondicionált üvegkapszulájának mindegyike 4.256 kilométert tett meg, azaz a kerék kétszer gurulhatott volna el Londontól Moszkváig.

A városba látogató hírességek programjában is kötelező turistacélpont
fotó: EPA
Vezető turisztikai szakemberek és a város vezetése szerint a London Eye az angol főváros turisztikai látványosságává, sőt egyik jelképévé vált. A Szem London turisztikai vonzerejét növeli a turisták körében is. Ezt az a tény is bizonyítja, hogy az óriáskerék három és félmilliós látogatottsága, valamint más Millenniumi nevezetességek már a tavalyi év végére 27 millió főről 30 millióra növelték London látogatóinak számát.

A világ legnagyobb óriáskerekéről Windsorig ellátni

A Szem London 4. legmagasabb építménye és világ legmagasabb kilátókereke. A létesítmény grandiózus méreteit jól érzékelteti az a tény, hogy a látogatók jó időben akár 40 kilométerre, az angol Királynő windsori nyári rezidenciájáig is elláthatnak. A Szem majdnem háromszor olyan magas, mint a Tower híd, négyszer szélesebb, mint a Szent Pál székesegyház kupolája és több mint 4-szer férne el benne a budapesti óriáskerék.

A kerék öt évig működhet

A Szem eredetileg 5 évre kapott működési engedélyt, így első születésnapján már tinédzser éveinek végén jár. A létesítmény rövid előélete alatt, nemcsak a Londonba érkező turisták, de az ide látogató hírességek programjában is ugyanolyan kötelező turistacélponttá nőtte ki magát, mint a Madamme Tusadus, a Tate Gallery, a National Museum, vagy akár az angol parlament híres Big Ben tornya. A rendhagyó látványosság látogatói voltak a közelmúltban Callista Fockhart (Ally McBeal), Gene Hackman, Kylie Minogue és Tom Hanks.